A külföldi vendégmunkások vagy a hazaiak a jobbak?

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a külföldi vendégmunkások „kenterbe verik” a magyar munkavállalókat, a LIGA Szakszervezet elnöke szerint értelmetlen az összehasonlítás. Ez különösen káros akkor, ha a munkáltatók a hazai munkavállalót fenyegetik azzal, ha nem teljesít többet, külföldi munkaerőt alkalmaznak. Nagy probléma, hogy azért sincsen elegendő hazai munkaerő, mert sokan dolgoznak a feketegazdaságban.

Sokan felkapták a fejüket, amikor Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Portfolio AgroFood konferencián arról beszélt, hogy szerinte a külföldi vendégmunkások „kenterbe verik” a magyar munkavállalókat. Az államtitkár ezt azzal indokolta, hogy például a fülöp-szigeteki munkavállalókkal nagyon pozitív tapasztalatok vannak, szorgalmasak és elkötelezettek, sokszor diplomával dolgoznak betanított munkában. Felmerül a kérdés, hogy van-e értelme az összehasonlításnak, és jogosak-e azok a félelmek, melyek szerint a külföldi vendégmunkások elárasztják az országot, mert a hazai munkáltatók szívesebben dolgoznak velük.

– Összesen körülbelül 110-120 ezerre tehető a külföldi munkavállalók száma, a 4,8 millió magyar foglalkoztatott számához képest ez elenyésző. Szó sincs invázióról, a kormány erre az évre 65 ezres kvótát határozott meg, az idén eddig megközelítőleg 25 ezer külföldi munkavállaló érkezett Magyarországra – hangsúlyozza Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke.

https://jelen.media/kozelet/a-kulfoldi-vendegmunkasok-vagy-a-hazaiak-a-jobbak