Nyugdíj 2010

Összefoglaló a nyugdíjak 2010-re kialakult helyzetéről, a méltányosságról, a nyugdíj és GYES, GYED melletti munkavállalásról, a 0,5 százalékos nyugdíj növeléséről, a nyugellátások évenkénti rendszeres emeléséről, a nyugdíjprémiumról, a korengedményes nyugdíjazásról és a nyugdíjkorrekciós programról.

„1/a”

2010. január elsejétől a 2010. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjak emelésének mértéke a tervezett inflációnak megfelelően egységesen történik. 4,1 százalékos nyugdíjemelésre kerül sor, minden érintetnél. ( 2,657 ezer nyugdíjast érint )

Nyugdíjak (ideértve)

A nyugdíjak összege emelkedik (%)

Öregségi

4,1

Szolgálati

4,1

Polgármesterek öregségi

4,1

Bányász

4,1

Korengedményes

4,1

Művészeti tevékenységet folytatók öregségi

4,1

Közszolgálati járadék

4,1

Rokkantsági

4,1

Baleseti rokkantsági

4,1

Özvegyi

4,1

Szülői

4,1

Árvaellátás

4,1

Baleseti hozzátartozói

4,1

 

Járadékok emelkedése:

Járadék (ideértve)

összege emelkedik (%)

Mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi

4,1

Baleseti

4,1

Mezőgazdasági szövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi

4,1

Özvegyi

4,1

 

 - Aki sajátjogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátása 4,1%-al emelkedik.


„1/b”

A 2010. évben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj és az árvaellátás legkisebb összege 2010. január 1-jétől nem emelkedik!


Ennek megfelelően 2010. január 1-jétől:

„1/c” alá tartozók

2010. január 1-jétől havi (forint)

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege

28 500

III. rokkantsági csoport szerinti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege

28 500

II. rokkantsági csoport szerinti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege

29 800

I. rokkantsági csoport szerinti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege

30 850

III. rokkantsági csoport szerinti baleseti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege

28 600

II. rokkantsági csoport szerinti baleseti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege

30 000

I. rokkantsági csoport szerinti baleseti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege

31 000

árvaellátás legkisebb összege

24 500

 „2”

NYUGDÍJKORREKCIÓS PROGRAM

a)    Az 1988 - 1990 között nyugdíjazottak emelése: + 2 százalékos emelés, ami 320 ezer főt érint.
b)    Az 1992 - 1995 között nyugdíjazottak emelése: + 4 százalékos emelés, ami 490 ezer főt érint.
c)    Az 1997 - 1998 között nyugdíjazottak emelése: + 4 százalékos emelés, ami 160 ezer főt érint.

„3”
Méltányosság:

Méltányossági alapon továbbra is lehet nyugdíjemelést, egyszeri segélyt kérelmezni a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, illetve hozzátartozói nyugdíjellátásban részesülők esetében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.
Meghatározott feltételek megléte esetén a kérelem teljesíthető.
A pénzügyi fedezetet a Nyugdíjbiztosítási Alap pénzügyi fedezete tartalmazza.
A nehéz helyzetre való tekintettel a Kormány 2009. augusztusában a méltányossági nyugdíjemelésre fordítható keretet 500 millió forinttal bővítette.
A legnehezebb helyzetben lévő kisnyugdíjasok számára a kríziskezelő program támogatási mértékével azonos egyszeri, méltányossági segélyt biztosít a Kormány.
a)    Méltányosság: A jogosultsági határok módosultak. A kormány a méltányossági nyugdíjemelés határösszegét 65 000 forintra, a különös méltánylást érdemlő esetekben 75 000 forintra emelte.
b)    Segély: Az egyszeri segély összege 15 000 forintra emelkedett, ez a minimum, a maximálisan fizethető segély az öregségi nyugdíjminimum összegével megegyező 28 500 forint.
c)    Különös méltánylást érdemlő esetekben háromszorosa is lehet a fizethető segély.

„4”
Nyugdíj -GYED és GYES- melletti munkavállalás:
A foglalkoztatottakat érintő és az egyes ellátások melletti kereső tevékenység korlátozására vonatkozó szabályok 2010. január elsejétől:


a)    A nyugdíjkorhatárt el nem ért öregségi nyugdíjasok, akik 2008. január 1-je előtt nyugdíjasokká váltak, azokat semmilyen korlátozás sem érinti.
b)    A nyugdíjkorhatárt el nem ért öregségi nyugdíjasok, akik 2007. december 31-ét követően váltak nyugdíjassá (Tny.Tv.83/B. §), azoknak a -nyugdíjjárulékot képező- jövedelme éves szinten a minimálbér 18-szorosát érheti el. Amennyiben ezt túllépi valaki, akkor a nyugellátása az adott évben szünetel, illetve ha erre decemberben kerül sor, akkor az érintettnek a december havi nyugdíját vissza kell fizetnie.
c)    A rokkantsági nyugdíjasnak, valamint a baleseti rokkantsági nyugdíjasnak (Tny.Tv. 36/D §, ill. 36/G. §) a hat egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga nem haladhatja meg:
 - a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
 - a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét
 - A mennyiben ezt túllépi, akkor megszűnik a nyugdíjjogosultsága. Nem szűnik meg, ha hat egymást követő hónap bármelyikében kereső tevékenység folytatása hiányában nem volt figyelembe vehető kereset, jövedelem. Ebben az esetben a hat egymást követő hónap számítása a keresőtevékenység folytatásának hónapjától újra kezdődik
d)    Rehabilitációs járadékban részesülő (2007. évi LXXXIV.tv. 13. §) hat egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és a járulékokkal csökkentett - keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelés (ek) mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori minimálbér összegét. Amennyiben ezt az összeget az érintett jövedelme túllépi, akkor meg kell szüntetni az ellátást.
e)    Átmeneti járadék és rendszeres szociális járadékban részesülő (387/2007. (XII. 23.) kormányrendelet 17. §) hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér 80 százalékát.
f)    GYED-ben részesülő (Eb.tv. 42/A. §) kereső tevékenységet nem folytathat.
g)    GYES-ben részesülő (Cst. 21., 21/A. §) a gyermek egyéves koráig - kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenység GYES mellett nem folytatható.
h)    A gyermek egyéves kora után a keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható, kivéve a GYES-ben részesülő nagyszülőt. A GYES-ben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek hároméves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
A gyermeknevelési támogatásban, /GYET/ (Cst. 24. §) részesülő személy, kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

„5”
0,5 %-os nyugdíj növelés:

A sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatott, az egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás tagjaként kiegészítő tevékenységet folytató személy a foglakoztatás 365 napja után kérheti a havi átlagkereset 0,5 százalékának megfelelő nyugdíjnövelést.
A növelést az általa fizetett nyugdíjjárulék alapjából számított havi átlagos keresete alapján kell megállapítani.
A nyugdíjnövelés beépül a nyugdíj összegébe, a későbbi nyugdíjemelést már az így növelt összegre kell végrehajtani.
A nyugdíjnövelésre irányuló kérelmet a lakóhely szerinti regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon kell előterjeszteni.
A kérelemhez a gyorsabb ügyintézés érdekében célszerű csatolni az igazolást arról, hogy a foglalkoztatás mettől meddig állt fenn és mennyi volt a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem.

„6”
A nyugellátások évenkénti rendszeres emelése:

A nyugdíjak vásárló értékének megőrzését szem előtt tartva, sávosan eltérő arányban lehet figyelembe venni a nettó keresetkiáramlás növekedését és az árak emelkedését, mégpedig a gazdasági növekedést és az árak emelkedését, mégpedig a gazdasági növekedés tervezett mértékétől függően.
a)    3 százaléknál kisebb GDP növekedés alatt: árkövető indexálás alkalmazandó az éves nyugdíjemeléseknél,
b)    3 - 4 százalékos GDP növekedés esetén: 80 százalékban ár, 20 százalékban bérkövető indexálás alkalmazandó az éves nyugdíjemeléseknél,
c)    4 - 5 százalékos GDP növekedés esetén: 60 százalékban ár, 40 százalékban bérkövető indexálás alkalmazandó az éves nyugdíjemeléseknél,
d)    5 százalék feletti GDP növekedés esetén: svájci indexálás (50 százalékban ár, 50 százalékban bérkövető) alkalmazandó az éves nyugdíjemeléseknél.

„7”
Nyugdíjprémium:

Bevezetésre kerül a nyugdíjprémium, ezáltal a nyugdíjasok számára lehetővé válik, hogy részesüljenek a gazdaság bővüléséből.
A nyugdíjprémium akkor fizethető, ha a GDP várható mértéke:
a)    3,5% - 4,5% között van, akkor 1 heti nyugdíj-kiegészítés jár év végén,
b)    4,5% - 5,5% között van, akkor 2 heti nyugdíj-kiegészítés jár év végén,
c)    5,5% - 6,5% között van, akkor 3 heti nyugdíj-kiegészítés jár év végén,
d)    6,5 százalék felett: 4heti nyugdíj-kiegészítés jár év végén.


„8”
Korengedményes nyugdíjról:

A kormány 283/2009. (XII. 11.) Kormány rendelete a korengedményes nyugdíj intézményét további egy évre, 2010. december végéig meghosszabbította.

A 2009. december 14-én hatályba lépett rendelete rögzíti, hogy korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha:
 - a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2010. december 31.-ig betölti, illetve megszerzi,
 - a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a regionális munkaügyi központnak bejelentette, továbbá
 - a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2010. december 31.-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási szervnek.

A rendelet az 1953-ban születettek részére is lehetőséget biztosít a korengedményes nyugdíjazásra.
Az 1953-ban születettek esetében a munkáltató és a munkavállaló 2010-ben megállapodhatnak a munkavállaló korengedményes nyugdíjazásában:
 - az 1953-ban született nő esetében feltétel a betöltött 57. év és 37 év az igazolt szolgálati idő,
 - az 1953-ban született férfi esetében feltétel a betöltött 57. év és legalább 37 év szolgálati idő, ebben az esetben a korengedményes nyugdíjat a munkavállaló 61. életévének eléréséig kell megfizetni. Amennyiben rendelkezik 42 év szolgálati idővel, a korengedményes nyugdíjfizetési kötelezettség az érintett 60. életévéig áll fenn.

Az 1952-ben születettekre vonatkozóan a feltétel változatlan. Nekik a betöltött 57. év és legalább 37 év szolgálati idő a feltétel.

Ha a korengedményes nyugdíjazásra való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló 2010. január 31.-ig megköti és legkésőbb 2010. február 15.-ig eljuttatják a nyugdíjbiztosító felé, akkor a regionális munkaügyi központ bevonása elkerülhető!
Ezzel a megfeleléssel, kérhető 2010 végéig bármikor a korengedményes nyugdíj.

Ha a megállapodás nem jut be 2010. február 15.-ig a nyugdíjbiztosítóhoz, akkor a megállapodás megkötésének szándékát a regionális munkaügyi központnak be kell jelenteni!


LIGA Nyugdíjas Tagozat
Elnöksége