Megjelent a munkaerőpiaci tükör 2009

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézete az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával tíz éve indította el a Munkaerőpiaci tükör című évkönyvsorozatot. Eredeti célunknak megfelelően most is arra törekedtünk, hogy az államigazgatásban dolgozó szakemberek, a foglalkoztatási szolgálat szervezeteiben, önkormányzatokban, civil szervezetekben, oktatási intézményekben és kutatóintézetekben dolgozó kollégák, az írott és elektronikus sajtó munkatársai napi munkájukban jól hasznosítható információkat kapjanak a magyarországi munkapiaci folyamatokról, a foglalkoztatáspolitika jogszabályi és intézményi környezetéről, a munkapiaci kutatások friss eredményeiről.

Az idén is olyan kiadványt állítottunk össze, amely a rendelkezésünkre álló statisztikák, elméleti kutatások és empirikus elemzések alapján, jól áttekinthető szerkezetben mutatja be a magyarországi munkapiaci folyamatok jellemzőit és belső összefüggéseit.

Az évkönyvsorozat az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány finanszírozásával,
az OFA és az MTA KTI közös kiadásában jelenik meg.

Sorozatszerkesztő: Fazekas Károly - igazgató, MTA Közgazdaságtudományi Intézet

Szerkesztőbizottság:
• Frey Mária - tudományos főmunkatárs, Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Munkaügyi Igazgatóság
• Köllő János - tudományos főmunkatárs, MTA Közgazdaságtudományi Intézet
• Lakatos Judit - főosztályvezető, Központi Statisztikai Hivatal
• Lázár György -  tanácsadó, Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
• Nagy Gyula - egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, Emberi Erőforrások Tanszék

A magyar és angol nyelven azonos szerkezetben megjelenő kötetek bevezető fejezete áttekintést ad a magyarországi munkapiaci folyamatokról. A Közelkép című fejezet részletes elemzést közöl egy-egy fontos terület empirikus kutatásainak eredményeiről. Külön fejezetben mutatjuk be a munkapiac jogszabályi, intézményi környezetében bekövetkezett változásokat. A Statisztikai adatok című rész részletes információt ad a rendszerváltozás óta eltelt időszak alapvető munkapiaci folyamatairól. A kötetet záró bibliográfia a magyar és közép-kelet-európai munkapiac jellemzőivel foglalkozó fontos szakirodalomra terjed ki.


Letölthető dokumentumok:

munkaerpiaci_tukor.doc