Minimálbér és bérkompenzáció az NGTT ülésén

A bérkompenzáció igénybevételéhez kapcsolódó rendelettervezetet megkapták a munkaadók, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács mai egyeztetésén többek között ez lesz a téma. Az érintettek szerint túl bonyolult a jogszabály. Egyszerűbb szöveget szeretnének, emellett részletes, példákat is tartalmazó útmutatót, hogy kizárható legyen az eltérő jogértelmezés miatti szankcionálás lehetősége − mondta Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke.

A munkavállalók nettó keresetének megőrzéséhez szükséges béremelés végrehajtásához akkor vehetnek igénybe kompenzációt a munkaadók, ha a 93 ezer forintra emelt minimálbér és a 2012-ben 108 ezer forint garantált szakmai bérminimum megadásán túl valamennyi dolgozójuk 2011-es nettó keresetének szinten tartását vállalják. A kompenzáció csak a béremelés országos bérajánlásban meghatározott ötszázalékos szintjén felüli összegre jár száz százalékban, a munkáltatók a szociális hozzájárulási adó összegéből tarthatják vissza az adott összeget.

A kormányzati elképzelések szerint a kompenzációs számításokhoz a 2011. októberi béreket veszik majd bázisnak, ebbe nem számítható bele a béren kívüli juttatás.

Munkaadói érdekképviseleti számítások szerint az ötszázalékos béremelés bruttó 160 ezer forint keresetig biztosítja a 2011-es nettó szinten tartását. Mindez óriási adminisztrációs terhet jelent majd a vállalkozásoknak, arról nem is beszélve, hogy komoly szankciókat helyez kilátásba a rendelet arra az esetre, ha a munkaadó igénybe vette, de nem tartotta be a kompenzáció feltételeit, például nem minden munkavállalónál teljesül a nettó szinten tartása vagy nem jól számított összeget tartott vissza a munkaadó.

A munkaügyi hatóság és a NAV is ellenőrizni fogja a munkaadók számításait, illetve a bérkompenzáció jogszerű alkalmazását. Ahol hiányosságokat találnak, ott a valamennyi munkavállaló után igénybe vett teljes kompenzációs összeget vissza kell majd fizetni, ezenfelül pedig bírságot is kaphat a hibázó munkaadó.

Minimálbér és bérminimum

Az eredetileg tervezett 92 ezer forint helyett ezer forinttal több lehet a jövő évi minimálbér. A minimálbérről szóló kormányrendelet már elkészült, ebben a kormány 92-ről, 93 ezer forintra emelte a jövő évi kötelező legkisebb kereset összegét. Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a munkavállalói egészségbiztosítási járulék tervezett jövő évi emelése indokolta, hogy a nettó érték szinten tartása érdekében emeljék az összeget. A garantált bérminimum összege változatlanul 108 ezer forint lesz.

NGTT bérminimum minimálbér bérkompenzáció