Az egykulcsos adó az NGTT előtt

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezésére, a munkavállalói oldal támogatásával, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács április 12-i plenáris ülése napirendjére vette az egykulcsos személyi jövedelemadózás eredményeinek áttekintését.

Az egykulcsos adó az NGTT előtt

Ahogyan azt a LIGA Szakszervezetek már az egykulcsos adó bevezetése előtt is jelezte, a szolidaritási elv megszüntetése a jövedelemadózásban nem csak százmilliárdos lyukat üt a költségvetésen, de az elsősorban a gazdagoknak kedvező rendszer nem jár együtt a gazdaság motorjának felpörgésével, a fogyasztás növekedésével, a munkahelyek számának megugrásával. Ráadásul a bevezetés nyilvánvaló hátrányait kiküszöbölni hivatott bérkompenzációs rendszer végül több bonyodalmat okozott, mint amennyi hasznot a jóváírások kivezetésétől remélt a kormány. Hasonló a helyzet a minimálbér rendkívüli mértékű emelésével, amely a foglalkoztatás növelése helyett, munkahelyek tízezreinek megszűnésével járt.

Magyarország hátrányos foglalkoztatási helyzetét alapvetően a szakképzetlen vagy alacsony szakképzettséggel rendelkező munkavállalók állástalansága határozza meg, körükben az uniós foglalkoztatási szinttől való elmaradás tetemes. Az egykulcsos adó ennek a nagy létszámú rétegnek a foglalkoztatási feltételeit tovább nehezíti, a 2012-es évben szinte már lehetetlenné is teszi.

Az adójóváírás kivezetésével, a kötelező minimálbér 19 %-os emelésével, az elvárt béremelés rendszerével olyan helyzet áll elő, amely a munkáltatók számára mintegy 26%-os béremelést jelent. Ennek eredményei az év eleji statisztikai adatokban tetten is érhetőek: január hónapban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok 32 ezer fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztattak, mint decemberben, és 30 ezer fővel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az egykulcsos adó gazdasági növekedésre gyakorolt hatását nehéz elválasztani a többi tényezőtől. Az bizonyos, hogy átütő siker sem önmagában, sem a gazdaságpolitika többi elemével együtt nem áll fenn. Magyarország 2011-ben - számos gazdasági nehézsége ellenére - a KSH becslése szerint - 1,7%-os GDP növekedést könyvelhet el. Ez kétségtelen siker, amelyet azonban árnyalni kell. Egyrészt, a régiós versenytársaink - hasonlóan nehéz feltételek mellett - ennél nagyobb növekedést értek el. Másrészt, a gazdaság teljesítményét nagyban meghatározta az időjárásfüggő mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye, amely volumenben 10, értékben közel 30%-os növekedést hozott. A következő évek növekedési kilátásaira utal azonban az, hogy a beruházások 4,5%-kal estek vissza.

Mindezek miatt a LIGA Szakszervezetek az NGTT soron következő ülésén érdemben kívánja megtárgyalni az egykulcsos rendszer eredményeit, és az esetleges korrekció lehetőségeit.

NGTT egykulcsos szja