Az adórendszerről és a felnőttképzésről is tárgyalt az NGTT

Az adórendszer eddigi átalakításáról, a felnőttképzés helyzetéről, valamint a közoktatás intézményrendszerének eddigi reformjáról is szó volt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén.

Az adórendszerről és a felnőttképzésről is tárgyalt az NGTT

A napirendi pontok között szerepelt az NGTT tavalyi tevékenységéről szóló jelentés elfogadása, delegálás a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács testületébe, valamint a Nemzeti Fejlesztési Terv megvitatása.

A LIGA Szakszervezetek kezdeményezésére, a munkavállalói oldal támogatásával, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács plenáris ülése napirendjére vette az egykulcsos személyi jövedelemadózás eredményeinek áttekintését is, ám az utolsó napirendi pontra drasztikusan elfogytak a tanácsot alkotó szervezetek képviselői. Így a munkavállalói oldal közös előterjesztése egyrészről igencsak sajnálatos módon érdektelenségbe fulladt, másrészről a délután még jelen lévő civil szervezetek, a tudomány és egyházak képviselői, valamint a munkaadók szavazatainak köszönhetően elhalt. A legtöbben amellett érveltek, hogy túl korai lenne még eredményt hirdetni az ügyben, várni kell még pár évet, hogy tisztán lássuk az "arányos és igazságos" egykulcsos rendszer eredményeit.

Az NGTT még jelen lévő tagjai végül abban állapodtak meg, a kérdést a következő ülésen, május 24-én tárgyalják meg.

Az ülést követően Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: módosulhat, kiegészülhet a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere jövőre, amennyiben az oldalakkal közös álláspontot tud kialakítani a szaktárca.
"Ne arról beszéljünk, hogy a személyi jövedelemadó kedvezményrendszerét visszaállítsuk a korábbi szisztémára, mert erre nincs szükség, hanem arról kellene közös álláspontot kialakítani, hogy a keletkezett problémákat hogyan lehetne kiküszöbölni, mert erre nyitottak vagyunk" - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy konszenzus esetén, már a jövő évre érvényesíthetők az esetleges változtatások.
A tanácskozáson az is egyértelművé vált, hogy a kormány továbbra is kitart az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, és ennek jegyében a tervek szerint jövőre megszünteti az úgynevezett bruttósítást is - jelezte az NGM helyettes államtitkára. Megerősítette azt az információt is, hogy az EU/IMF tárgyalások előkészítő megbeszélésein nem vetődött fel az egykulcsos adó változtatásának ügye, mint ahogy az sem, hogy az adórendszer kétharmados oltalmát iktassa ki a kormány.

Az ülésen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a közoktatási intézményrendszer átalakításáról számolt be a tanács résztvevőinek. Mint az MTI-nek elmondta, a legtöbb megszólaló egyértelmű támogatásáról biztosította az átalakítási terveket. Hoffmann Rózsa közölte: komoly megerősítést kapott abban, hogy az oktatási rendszerben gazdaságorientált tananyagokra van szükség, és a nevelés megerősítését, előtérbe helyezését szinte minden oldal pozitívan fogadta. Megerősítő visszajelzéseket kapott a tartalmi szabályozás kérdésében is. Hozzátette: a munkavállalói oldal ugyanakkor ismét bírálta, hogy a tankötelezettség 16 éves korig tartson.


Az NGTT soros elnöke Gaskó István, a munkavállalói oldal soros elnöke Pataky Péter, a gazdaság képviselői oldalé Parragh László, a tudomány oldalé Pálinkás József, az egyházié Beran Ferenc, a civileké pedig Apró Antal Zoltán.

NGTT egykulcsos szja


Képek: