Dunaferr: 5,2%-os bérkövetelés

A január 25-én megtartott első bér- és szociális tárgyaláson történt megállapodásnak megfelelően, a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek - Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet - testületeik döntése alapján bejelentették, hogy január 1-től kezdődően 5,2 %-os alapbér- és béren kívüli juttatásemelést követelnek.

Dunaferr: 5,2%-os bérkövetelés

A szakszervezetek emlékeztetik a munkáltatót arra, hogy 2012. évben, mind a tulajdonosi kör, mind a munkáltató képviselőinek halogató, időhúzó tárgyalásai miatt mindössze 3,1 %-os mértékű alapbéremelés valósult meg, amely magába foglalta a kormány által javasolt un. elvárt bérfejlesztést is, melynek mértéke 1,0 % volt. Ezek a tények azt jelentik, hogy a munkavállalók reálkeresete 2012-ben csökkent.

A szakszervezetek határozott álláspontja, hogy a 2012. évben tapasztalt munkáltatói érdekegyeztető tárgyalási taktika még egyszer nem ismétlődhet meg. Álláspontjuk szerint az általuk jelzett 5,2 %-os mértékű bér- és szociális juttatások emelése az a minimális küszöb, amelyet a munkavállalóknak átlagosan biztosítani kell.

Az érdekképviseletek meglepetéssel fogadták, hogy a 2013. évre a munkáltató még nem készítette el azokat a terveket, amelyekre az alapbéremelés alapozható, ezért felhívják a figyelmet arra, hogy 2013. február 15-ig a bértárgyalásokat be kell fejezni. Miután a munkáltató a 2013. évre szóló bér- és szociális juttatásokkal kapcsolatos javaslatuk átadását 2013. február 1-jére ígérte, a szakszervezetek kétségesnek tartják a DTKSZ-ben rögzített tárgyalási határidő betartását. Ezért már most bejelentik, hogy a 2012. évi tanulságokat levonva a határidő meghosszabbításához nem járulnak hozzá.

Dunaferr vasmű


Letölthető dokumentumok:

munkaltatoi_ajanlat.pdf