Béremelésért demonstráltak az MVM csoportnál működő szakszervezetek

Az idei béremelésért demonstráltak az MVM csoportnál működő szakszervezetek kedden a munkáltató felett tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. székháza előtt Budapesten. A munkavállalók képviseletében mintegy 500 demonstráló előtt Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke és Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) elnöke petíciót adott át az MNV Zrt. illetékesének.

Béremelésért demonstráltak az MVM csoportnál működő szakszervezetek

A petícióban a munkavállalói oldal a jövedelmek értékmegőrzését, azaz 3,1 százalékos keresetszínvonal növelését és a szociális ellátások reálértékének megőrzését kezdeményezték. Az MNV Zrt. sajtóközleményben jelezte, hogy a sztrájkbizottság által átnyújtott petíciót átveszi, és haladéktalanul továbbítja a bértárgyalásokban illetékes MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felé.

A demonstrálók előtt Gál Rezső emlékeztetett arra, hogy az MVM-csoport az elmúlt 50 év legsikeresebb esztendejét zárta 2012-ben, árbevétele 100 milliárd forinttal 770 milliárd forintra nőtt, az adózás előtti eredménye pedig 97 milliárd forint, így lenne miből bérfejlesztést megvalósítani. Reálisnak és elfogadhatónak nevezte a 3,1 százalékos béremelési követelésüket.

A demonstráción elmondott beszédében Gaskó István kiemelte, hogy a 2013-ra vonatkozó minimálbér-emelésért jelentős erőfeszítéseket kellett tenniük a munkavállalói képviseleteknek, a VOSZ székháza előtt tartott demonstrációjuk hatására született meg az országos bérajánlás. Szerinte a 3,1 százalékos béremelés a reálkereset megőrzését jelentené. Gaskó István hangsúlyozta, hogy az állami cégeknél a 2013. évi bérfejlesztés még nem jutott nyugvópontra, és arra kell törekedni, hogy a reálkeresetek növekedjenek.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke a valódi gazdasági teljesítménynek megfelelő bérfejlesztés mellett emelt szót. Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete elnöke a reálbéremelés mellett az erőmüvi munkahelyek megőrzésének fontosságát hangsúlyozta.

   

A színpadon dobbal és jelszavak skandálásával kötötték össze az MVM csoporthoz tartozó szakszervezetek elnökeinek (Téglás József - Vértes,DUVISZ; Berkes Sándor - Paks, MÉSZ), illetve az ágazati vezetőknek (dr. Szilágyi József - EVDSZ, elnökhelyettes, Rabi Ferenc, Gál Rezső) és a konföderációk vezetőinek beszédeit.

dr. Szilágyi József a különböző szándékokra helyezte a hangsúlyt. Mit akar a kormány, mit a menedzsment és mit mi, a munkavállalók? - tette fel a kérdést. A kormány - mint mondta, pénzt, nyereséget, beruházásokat, a menedzsment meg megfelelni a kormánynak. Rendben van - mondta az elnökhelyettes - azonban mindezt ne a munkavállalók rovására akarják! Mert mit akar a munkavállaló? Bért, béremelést, biztos munkahelyet, korrekt tárgyalásokat. Szilágyi abszurdnak nevezte azt, hogy 2013 júliusában még nincs bérmegállapodás, pláne úgy hogy országos és ágazati szintű megállapodások segítenék azt, sőt a villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés szerint már több hónapja le is járt a határideje a bértárgyalások lezárásának.

Téglás József kiemelte, hogy amíg az MNV Zrt. azt kommunikálja, hogy minden rendben van, addig mi, munkavállalók pontosan tudjuk, a bőrünkön érezzük, hogy semmi sincs rendben, hiszen a bérmegállapodás nincs aláírva és már júliust írunk! Mi magyarnak születtünk, ebben az országban akarunk élni, boldogulni, de nem bérrabszolgaként - hangsúlyozta a DUVISZ elnöke. Berkes Sándor vette át a mikrofont Téglástól. Berkes rámutatott arra, hogy nem szabad engedni azt, hogy a központi határozatok ellehetetlenítsék a béralkuk intézményét. A munkavállalók reálpozíciója nem romolhat 2013-ban. Semmiképp nem megengedhető az, hogy az alsóbb szinteken figyelmen kívül hagyják a felsőbb szintű, arra vonatkozó eredményeket, ajánlásokat - fejtette ki érvelését az elnök. A tüntetés ideje alatt érkezett a hír, miszerint a CGT bánya- és energia szektorának dolgozói (francia testvér szakszervezete az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségnek) szolidaritásukat fejezik ki az érintett magyar munkavállalókkal és mellettük állnak az MVM-mel szembeni, béremeléssel kapcsolatos követelésekben.

A megszólalók sorát Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet elnöke zárta. Mint mondta, bár az EDF -hez tartozó szolgáltatónál működő szakszervezet munkavállalói nem az állami szférához tartoznak, hanem a francia multinacionális cég a tulajdonos, azonban szolidaritást tanúsítanak az állami szektorban dolgozó kollégákkal, és emlékeztette az állami szektorban a béremelésről döntőket, hogy a munkavállalók és családtagjaik egyben szavazópolgárok is.

 

 

 

 

 

 

EVDSZ demonstráció Gaskó Gál Rezső


Letölthető dokumentumok:

peticio.pdf