Korábbi cikkek a LIGA Szakszervezetekről

A LIGA a sajtóban rovatunkban a LIGA Szakszervezetről az utóbbi években megjelent cikkeket tüntetjük fel. Kérjük, ha valamelyik helyi lapban újabb, itt fel nem sorolt cikkeket találtok, küldjétek be. Köszönettel: a szerk.

A szakszervezetek a 2019-es bértárgyalások megkezdését is várják az új kormánytól
2018.04.09. Magyaridok.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője kérdésünkre hangsúlyozta: a kormány erős felhatalmazást kapott a választóktól, munkavállalóktól, így a korábban félbemaradt tárgyalások folytatása mellett a keresetek további növelése lesz a következő időszak legfontosabb feladata.

Karácsony: Tisztességes versenyt és fizetéseket
2018.04.04. Hirado.hu
A munkaadóknak tisztességes versenyt, a munkavállalóknak tisztességes fizetést kínálna, és visszaállítaná a háromoldalú társadalmi érdekegyeztetés rendszerét a kormányváltás után - közölte Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki árnyékkormánya két tagjával, Andor Lászlóval és Mellár Tamással tartott sajtótájékoztatót, mielőtt kedden Budapesten a magyar munkavállalói érdekképviseletekkel, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Munkástanácsok Országos Szövetsége képviselőivel találkoztak.

Ekkora béremelkedés lehet idén a versenyszférában
2018.03.24. Napi.hu
Az idén is jelentősen, akár a tavalyival megegyező mértékben, 12-13 százalékkal nőhetnek a bruttó keresetek a versenyszférában - tudta meg a Magyar Idők. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig arra mutatott rá, hogy Nyugat-Magyarországon kisebb mértékű a béremelés, ugyanakkor a nyugati megyékben jóval magasabbak a keresetek, míg felzárkózni látszanak a kelet-magyarországi térségek, ahol az idén akár kétszerese is lehet az emelés a nyugaton jellemzőnek.

A fizetések idén is 10 százalék felett nőnek a versenyszférában
2018.03.24. Mfor.hu
Az idén is jelentősen, akár a tavalyival megegyező mértékben, 12-13 százalékkal nőhetnek a bruttó keresetek a versenyszférában - tudta meg a Magyar Idők. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: Nyugat-Magyarországon kisebb mértékű a béremelés, ugyanakkor a nyugati megyékben jóval magasabbak a keresetek, míg felzárkózni látszanak a kelet-magyarországi térségek, ahol az idén akár kétszerese is lehet az emelés a nyugaton jellemzőnek.

Legalább nyolc, de akár 12-13 százalékkal is nőhetnek a bérek a versenyszférában 2018-ban
2018.03.24. Magyaridok.hu
Az idén is jelentősen, akár a tavalyival megegyező mértékben, 12-13 százalékkal is nőhetnek a bruttó keresetek a versenyszférában - tudta meg a Magyar Idők.

Idén is 10 százalék fölötti lehet a béremelkedés
2018.03.24. Privatbankar.hu
A versenyszférában akár a tavalyival megegyező, 12-13 százalékos béremelés is elképzelhető, mivel a munkaerőhiány ezt kikényszeríti, derül ki a Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek várakozásaiból. A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda azt mondta, hogy a munkaerőhiány határozza meg a bértárgyalásokat, ennek köszönhetően a cégek jellemzően a szakmunkások, fizikai dolgozók keresetét emelik nagyobb mértékben, míg a szellemi munkakörökben dolgozók kisebb mértékű felzárkóztatásban részesülnek.

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak
2018.03.07. szakszervezetek.hu
A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak, hogy szakpolitikai programjaik kialakításánál a munkavállalói szempontokat is figyelembe vegyék.

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak, hogy szakpolitikai programjaik kialakításánál a munkavállalói szempontokat is figyelembe vegyék
2018.03.06. Hirado.hu
Doszpolyné Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke kedden az MTI-vel közölte, javasolják egyebek mellett a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, a közoktatás és szakképzés szerepének növelését, a nyugdíjrendszer rugalmassá tételét, a munkaerőpiac és a munkanélküli ellátórendszer fejlesztését, a szolidaritáson alapuló adórendszer létrehozását és bérfelzárkóztatást, az érdekegyeztetés intézményeinek fejlesztését és a sztrájkjog korlátozásainak megszüntetését.

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak
2018.03.06. Hrportal.hu
Azt várják, hogy a pártok szakpolitikai programjaik kialakításánál vegyék figyelembe a munkavállalói szempontokat

A biztonság alapérték
2018.03.01. honvedelem.hu
A biztonság egy alapérték, amit garantálni kell - mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 1-jén, csütörtökön a fővárosban, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája új székházában.

13. havi fizetéssel támad a magyar üzletlánc: nesze neked cafeteriabomba
2018.02.22. Penzcentrum.hu
Habár a láncok többsége komoly hangsúlyt helyez a béren kívüli juttatásokra, a kiskereskedelmi szektor nagy szereplői máshogy látják, milyen csomaggal lehet elnyerni a dolgozók lojalitását. A hazai trendek alapján ez még önmagában nem lenne meglepő, a LigaSzakszervezetek elnöke is arról beszélt nemrég, hogy a versenyszférában általánosságban az a jellemző, hogy ahol a bérek emelkednek, ott a cafeteria keret is bővül.

Példaértékű a Dunaferr bérmegállapodása
2018.02.20. Magyaridok.hu
Példaértékű bérmegállapodást kötöttek a szakszervezetek a munkaadóval a Dunaferrnél - közölte lapunkkal a Liga Szakszervezetek. A konföderáció¬nál működő Dunaferr Ifjúsági Szervezet és a vasasszakszervezetek helyi tagozata a heteken át tartó tárgyalássorozatot követően abban állapodott meg az acélipari óriással, hogy a fizikai dolgozók havibére két lépcsőben - januártól, majd júliustól - összesen 50 ezer forinttal emelkedik, a szellemi dolgozóké pedig szintén két lépésben összesen 40 ezer forinttal. A döntés tehát minden munkavállalót érint.

Ledobta a cafeteriabombát a Lidl: mit lépnek erre a többiek?
2018.02.16. Penzcentrum.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint például általánosságban az a jellemző, hogy ahol a bérek emelkednek, ott a kafetériakeret is bővül, jellemzően a versenyszférában.

Cafeteria: van egy jó hírünk
2018. 02.15. Napi.hu
A legtöbb vállalkozás meg is emeli a béren kívül adható juttatások összegét - mondta a lapnak a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint általánosságban az a jellemző, hogy ahol a bérek emelkednek, ott a cafetériakeret is bővül, jellemzően a versenyszférában.

Bővítik a vállalkozások a béren kívüli juttatásokat
2018. 02.15. Magyaridok.hu
Mészáros Melinda kérdésünkre kifejtette: a dolgozók választhatnak az adott vállalkozás által nyújtott lehetőségek közül. Egyre népszerűbb elem a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás, amely a dolgozók öngondoskodását segíti. Több cég a kafetériakereten felül is ad ilyen jellegű juttatást.

Létrejött a közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma
2018.02.12. Vg.hu
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arra mutatott rá, hogy már a 2012-es munkatörvénykönyvének átadása után megvolt a szakszervezetek és a munkaadók részéről az igény egy olyan fórum létrehozására, amely leképezi azokat a szereplőket, igényeket, érdekeket, amelyek mentén konstruktív együttműködésben dolgozhatják ki a felmerülő problémákra a megoldási javaslatokat.

Megalakult a közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma
2018.02.12. Heol.hu
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arra mutatott rá, hogy már a 2012-es munkatörvénykönyvének átadása után megvolt a szakszervezetek és a munkaadók részéről az igény egy olyan fórum létrehozására, amely leképezi azokat a szereplőket, igényeket, érdekeket, amelyek mentén konstruktív együttműködésben dolgozhatják ki a felmerülő problémákra a megoldási javaslatokat.

Megalakult a közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma
2018.02.12. Szoljon.hu
A véleményező és javaslattevő szervezet a köztulajdonban működő közszolgáltatásokat közvetlenül érintő gazdasági döntések előkészítésében játszik majd fontos szerepet

Megalakult a közszolgáltató vállalkozások konzultációs fóruma
2018.02.12. Beol.hu
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arra mutatott rá, hogy már a 2012-es munkatörvénykönyvének átadása után megvolt a szakszervezetek és a munkaadók részéről az igény egy olyan fórum létrehozására, amely leképezi azokat a szereplőket, igényeket, érdekeket, amelyek mentén konstruktív együttműködésben dolgozhatják ki a felmerülő problémákra a megoldási javaslatokat.

Két számjegyű fizetésemelés jön? - még a választások előtt jöhet a bejelentés
2018.02.05. Napi.hu
Mészáros Melinda arra figyelmeztetett, hogy az ágazatokon belül a vállalkozásoknál eltérőek a bérezési rendszerek, így a statisztikákban rendelkezésre álló átlagjövedelmek a különböző szektorokban bizonyos esetekben jelentősen eltérnek a valós keresetektől.

Idén is jelentősen emelkedhetnek a bérek
2018.02.05. Sonline.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a napilapnak elmondta, több helyen már lezárultak a bértárgyalások a versenyszférában, a cégek jelentős többsége 10 százalék körüli fizetésemelést hajthat végre 2018-ban.

A legtöbb ágazatban idén is jelentősen nőnek a fizetések
2018. 02.05. Hirado.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Időknek elmondta, több helyen már lezárultak a bértárgyalások a versenyszférában, a cégek jelentős többsége 10 százalék körüli fizetésemelést hajthat végre 2018-ban.

Két számjegyű béremelések
2018. 02.05. Magyaridok.hu
A vállalati szféra legtöbb szereplőjénél már tartanak a bértárgyalások, a cégvilágnak áprilisig kell döntenie a keresetek rendezéséről.Jellemzően elkezdődtek, több helyen pedig már le is zárultak a bértárgyalások a versenyszférában, a cégek jelentős többsége 10 százalék körüli fizetésemelést hajthat végre 2018-ban - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda.

Kevesen dolgoznak már minimálbérért
2018.01.12. vs.hu
Árnyalja a képet, hogy sokan - akár az állami, akár a magánszférában - alig keresnek néhány ezer forinttal többet a garantált bérminimumnál, ez elsősorban a pályakezdőkre jellemző - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Az ő számukról nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák - mondta.

Papíron alig vannak, akik minimálbért kapnak
2018.01.12. napi.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az adatokra reagálva kiemelte: árnyalja a képet, hogy sokan - akár az állami, akár a vállalati szférában - alig keresnek néhány ezer forinttal többet a garantált bérminimumnál, ez elsősorban a pályakezdőkre jellemző.

Több mint egymillió ember dolgozik a minimálbérért, vagy garantált bérminimumért
2018.01.12. helyivalasz.hu
A Liga vezetője szerint néhány éve még 1,5 millió dolgozót foglalkoztattak a legkisebb bérekért, mára ez a szám 1,2 millió fő alatt van, úgy, hogy közben folyamatosan bővült a foglalkoztatottság.

Kevesen dolgoznak ma már minimálbérért
2018.01.11. magyaridok.hu
Az év első hónapjában hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért, a bruttó 138 ezer forintra emelkedett legalacsonyabb fizetésért - tudta meg lapunk. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az adatokra reagálva kiemelte: árnyalja a képet, hogy sokan - akár az állami, akár a vállalati szférában - alig keresnek néhány ezer forinttal többet a garantált bérminimumnál, ez elsősorban a pályakezdőkre jellemző.

2017.

Nehezebb lesz kirúgni a szakszervezeti tisztségviselőket januártól
2017.12.21. Merce.hu
A LIGA Szakszervezetek már a törvény elfogadásakor felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszervezeti tisztségviselőket rendkívül hátrányosan érintette az a megoldás, hogy a jogalkotó kivette őket a munkavállalói képviselők köréből.

Munkavédelmi képzést indítanak
2017.12.13. Magyaridok.hu
Munkavédelmi képzéseket tart a jövőben, valamint tananyagokkal látja el a témában a munkavállalókat a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Erre a célra a két szervezet 33 millió forintos támogatást fordíthat - közölte a Liga.

Továbbra is Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke
2017.12.01. Szakszervezetek.hu
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.

Régi-új elnök a Liga élén
2017.11.30. Napi.hu
Ismét Doszpolyné Mészáros Melindát választották elnökké a Liga Szakszervezetek tagszervezeteinek küldöttei a csütörtöki tisztújító ülésen Budapesten - tájékoztatta az érdekképviselet az MTI-t.

Továbbra is Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke
2017.11.30. Webradio.hu
Ismét Doszpolyné Mészáros Melindát választották elnökké a LIGA Szakszervezetek tagszervezeteinek küldöttei a csütörtöki tisztújító ülésen Budapesten - tájékoztatta az érdekképviselet az MTI-t.

Érdeklődés hiányában megmaradhat a munkanap
2017.11.22. Magyaridok.hu
A Munkástanácsok, valamint a Liga Szakszervezetek álláspontja változatlan. Az érdekképviseletek továbbra is támogatják a szenteste napjának munkaszünetté nyilvánítását, ám szerintük ehhez a kormány, valamint a munkaadói és a szakszervezeti oldal közötti tárgyalásokon át vezet az út.

Három pont, ahol változtatni kellene a munka törvénykönyvén
2017.11.21. Hrportal.hu
Az aktív szakszervezeti munka segíti a munkavállalókat. A LIGA Szakszervezetek elnökét kérdezzük terveikről, a munkaerő-piaci változásokról. Hosszú idő óta először tűnik úgy, hogy a kormányzat nyitottabb fülekkel figyel a munkavállalói igényekre, hiszen a jelenleg hatályos munkafeltételekkel egyre kevésbé lehet a munkaerőigényeket kielégíteni.

Három pont, ahol változtatni kellene a munka törvénykönyvén
2017.11.21. Eco.hu
Az aktív szakszervezeti munka segíti a munkavállalókat. A LIGA Szakszervezetek elnökét kérdezzük terveikről, a munkaerő-piaci változásokról. Hosszú idő óta először tűnik úgy, hogy a kormányzat nyitottabb fülekkel figyel a munkavállalói igényekre, hiszen a jelenleg hatályos munkafeltételekkel egyre kevésbé lehet a munkaerőigényeket kielégíteni.

Nem kellene lemondani a nyugdíjról

2017.11.15. Inforadio.hu
Rövidesen eltörölheti a kormány a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont annak érdekében, hogy minél többen ismét munkába állhassanak - erősítette meg az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a korhatár előtti ellátásban részesülőkre vonatkozik a tizennyolc havi minimálbérplafon, ami egy kereseti korlátot jelent - mondta Mészáros Melinda.

Újabb ötlettel próbálnak nyugdíjasokat visszacsalogatni a munka világába
2017.11.15. hvg.hu
Egy bizonyos összeghatár felett az érintett időseknek választaniuk kell az ellátás és a munkaviszony között. Ezt törölnék most el. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: szerintük komoly szakszervezeti siker lenne, ha eltörölnék a bérplafont, mert a rendszer most igazságtalan. Ráadásul ma már a munkaerőhiány jelenti a fő kihívást, nem a munkanélküliség - tette hozzá.

A fiatalabb nyugdíjasokat így édesgetnék vissza dolgozni
2017.11.15. 24.hu
A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda kérdésünkre felidézte: a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) múlt heti ülésén a felek egyetértettek abban, hogy a 65 év alatti ellátottakra vonatkozó bérplafon eltörlése időszerűvé vált.

Hamarosan dönthet a kormány a bérplafon megszüntetéséről
2017.11.14. Magyaridok.hu
Rövidesen eltörölheti a kormány a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont annak érdekében, hogy többeket sikerüljön bevonni a foglalkoztatásba - értesült a Magyar Idők. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke kérdésünkre felidézte: a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) múlt heti ülésén a felek egyetértettek abban, hogy a 65 év alatti ellátottakra vonatkozó bérplafon eltörlése időszerűvé vált, ezt a Liga az intézkedés bevezetése óta következetesen kéri a kormánytól.

A fiatalabb nyugdíjasokat így édesgetnék vissza dolgozni
2017.11.14. 24.hu
A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda kérdésünkre felidézte: a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) múlt heti ülésén a felek egyetértettek abban, hogy a 65 év alatti ellátottakra vonatkozó bérplafon eltörlése időszerűvé vált. A bérplafon eltörlését egyébként a Liga az intézkedés bevezetése óta következetesen kéri a kormánytól.

Újabb ötlettel próbálnak nyugdíjasokat visszacsalogatni a munka világába
2017.11.14. Hvg.hu
Egy bizonyos összeghatár felett az érintett időseknek választaniuk kell az ellátás és a munkaviszony között. Ezt törölnék most el. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: szerintük komoly szakszervezeti siker lenne, ha eltörölnék a bérplafont, mert a rendszer most igazságtalan.

Nyugdíjasok: komoly változások készülnek
2
017.11.10. Napi.hu
A nyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeiről, a nyugdíjas szövetkezetek helyzetéről, valamint az európai szociális pillér elfogadásának magyarországi hatásairól tárgyaltak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) monitoring bizottságának csütörtöki ülésén - közölték a VKF munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői a tárgyalást követően az MTI-vel. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: tárgyaltak a munkavállalói oldal szakértői által készített, úgynevezett új típusú egészségvédelmi rendszerről, amely a jövőben segíthetné azoknak a munkavállalóknak a helyzetét, akik fokozott pszichikai, fizikai kockázatnak vannak kitéve a munkahelyükön.

Újabb átalakítás jön a nyugdíjasoknál
2017.11.10. Inforadio.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, hogy tárgyaltak a munkavállalói oldal szakértői által készített, úgynevezett új típusú egészségvédelmi rendszerről, amely a jövőben segíthetné azoknak a munkavállalóknak a helyzetét, akik fokozott pszichikai, fizikai kockázatnak vannak kitéve a munkahelyükön. A tárgyalásokat a decemberi VKF ülésen folytatják majd.

Kedvezményeket adnának a veszélyes munkát végzőknek
2017.11.09. Hirtv.hu
A Liga Szakszervezetek szerint a pihenés hiánya és a pluszmunka is kockázati tényezőnek számít. Az egészségkárosító munkakörök betöltőinek járó juttatásokról a LIGA Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda beszélt.

A munkaadói, munkavállalói érdekképviseletek és a kormány közötti tárgyalásról
2017.11.09. Klubradio.hu
A LIGA Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda a munkaadói, munkavállalói érdekképviseletek és a kormány közötti tárgyalásról.

Hangoló
2017.11.09. Karcfm.hu
Telefonos interjú Doszpolyné dr. Mészáros Melindával, a LIGA Szakszervezetek elnökével a korkedvezményes nyugdíj helyébe lép új csomagról.

Hamarosan döntenek a korkedvezményes nyugdíjat felváltó új csomagról
2017.11.08. Magyarnemzet.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta: a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni.

Többet kereshet, akinek veszélyes a munkája
2017.11.08. Index.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta, nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót.

Extra szabadság jön a korkedvezményes nyugdíj helyett
2017.11.08. 24.hu
Az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának következő ülésén már tárgyalnak a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő csomagról.

Jöhet az extra szabadság, ki jár jól?
2017.11.09. InfoRádió.hu
Hamarosan dönthetnek a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról - erősítette meg az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.

Hamarosan dönthetnek a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról.
2017.11.08. Hvg.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke kérdésünkre a lapnak azt mondta, a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni. A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfogadta.

Csomag a veszélyes munkakörökre
2017.11.08. Magyaridok.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke kérdésünkre kifejtette: a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni.

Megsínyli a piac a munkaerő gyors vándorlását
2017.11.06. Klubradio.hu
Már a jogellenességet felvető elvárásokat támasztanak a munkáltatók a munkaerő hiány miatt túlórázó dolgozók felé - ezt mondja a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda megerősítette azokat a munkaerő-piaci jelentéseket, miszerint kialakult egy több tízezres képlékeny dolgozói réteg, amely folytonosan vándorol a munkahelyek között. A LIGA Szakszervezetek elnöke szerint egyrészt üdvözlendő, hogy ezek a munkavállalók egyre jobb béreket tudnak kialkudni maguknak. Másrészt viszont ez a jelenség tovább súlyosbítja a bérfeszültségeket és a csökkenő dolgozói létszám elszenvedő munkavállalók terheit.

Óvatos magyar igen az unió szociális pillérére
2017.11.06. Magyaridok.hu
Várhatóan megszavazzák az európai unió tagállamai, köztük Magyarország is az európai jogok szociális pillére elnevezésű kezdeményezést november 17-én, a göteborgi szociális csúcstalálkozón - mondta lapunk kérdésére Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A kormány szakít, ha tud
2017.10.27. Nepszava.hu
Ma reggel fél 9-kor négy szakszervezeti konföderáció vezetői vitatják meg, milyen következményekkel jár a bejelentés, hogy a kormány hamarosan stratégiai partnerségi megállapodást köt a Munkástanácsok Szövetségével. Mészáros Melinda azt természetesnek nevezte, hogy a más-más szakmákban jelenlévő szakszervezetek érdekei eltérők lehetnek, de egy kormánnyal kötött külön megállapodást elfogadhatatlannak tart a Liga Szakszervezetek vezetője.

A Fidesz nem akar munkaszünetet december 24-én
2017.10.27. 24.hu
A kormánypárti többség leszavazta a javaslatot. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége leszavazta a törvényjavaslatot, amit Szabó Tímea (Párbeszéd) - a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egyeztetve - nyújtott be december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról. Korábban a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is arról beszélt, hogy támogatják a kezdeményezést, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek is közös aláírásgyűjtést szerveznek.

Újabb járulékot törölhet el a kormány, ezzel nőhet mindenki bére
2017.10.13. Inforadio.hu
Palkovics Imre kiemelte: a kormány nem utasította el a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által jegyzett javaslatot, amely szerint el kellene törölni az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, amely azonnali nettó fizetésemeléssel járna az összes munkavállalónál.

Az érdekképviseletek üdvözlik a szociális hozzájárulási adó mérséklését
2017.10.12. Origo.hu
A Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte: a lépéssel megvalósult a tavalyi bérmegállapodásban vállalt könnyítés. Mészáros Melinda ugyanakkor azt is elmondta, hogy amennyiben a munkaadói oldal kezdeményezését befogadja a kormány, s előre hozza a járulékcsökkentést, a bérmegállapodást meg kell nyitni.

Csökkennek a terhek, nőhetnek a fizetések
2017.10.12. Gondola.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunk megkeresésére szintén üdvözölte a járulékcsökkentést. Kiemelte: a lépéssel megvalósult a tavalyi bérmegállapodásban vállalt könnyítés. A szakszervezeti vezető ugyanakkor azt is elmondta, hogy amennyiben a munkaadói oldal kezdeményezését befogadja a kormány, s előre hozza a járulékcsökkentést, a bérmegállapodást meg kell nyitni. Ha pedig újratárgyalják a dokumentumot, a legnagyobb szakszervezeti konföderációk, a Liga és a Munkástanácsok olyan lépéseket kezdeményeznek, amelyekkel azonnali nettó bérnövekedés érhető el.

Átírhatják a minimálbér-megállapodást - indul az egyeztetés
2017.10.02. Napi.hu
A Liga Szakszervezetek hétfőn hozta nyilvánosságra saját javaslatát, amelyben a munkavállalói terhek csökkentésére tett javaslatot. Az érdekvédők szerint elsősorban a munkavállalók által fizetett járulékokat kellene csökkenteni, mert ez hozna nettó béremelkedést.

Újraindulnak a bértárgyalások
2017.10.02.Népszava
A Liga Szakszervezetek hétfőn hozta nyilvánosságra saját javaslatát, amelyben a munkavállalói terhek csökkentésére tett javaslatot. Az érdekvédők szerint elsősorban a munkavállalók által fizetett járulékokat kellene csökkenteni, mert ez hozna nettó béremelkedést.

Jó hír a nyugdíjasoknak: fontos változások jöhetnek ősszel
2017.09.14. Napi.hu
A szakszervezetek a korkedvezményes, valamint a Nők 40 ellátásban részesülők bérplafonját szüntetnék meg - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Sokan jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer.

Könnyebben dolgozhatnak a nyugdíjasok
2017.09.14 Inforadio.hu
Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal egyetért abban, hogy a kormány könnyítsen a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Idők kérdésére felidézte: a bérplafon bevezetésekor még a munkanélküliség jelentette a problémát, mára viszont a munkaerőhiány okoz gondot, sok munkavállaló pedig a korlát miatt nem akar vagy nem mer újra elhelyezkedni, habár a munkaadónak is szüksége lenne az érintett tudására.

Könnyebben vállalhatnak munkát a nyugdíjasok
2017.09.14 Magyardok.hu
Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal egyetért abban, hogy a kormány könnyítsen a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein A Liga vezetője elmondta: rengetegen jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer. Az érdekképviselet elnöke a nyugdíjas-szövetkezetekkel kapcsolatban elmondta, megfelelő garanciákra van szükség annak érdekében, hogy ne érje hátrány a szövetkezeti tagokat, valamint nem szabad, hogy a működési költségek kiugróan magasak legyenek.

Rábólint-e Orbán Juncker kezdeményezésére?
2017.09.11.Tozsdeforum.hu
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke egybehangzóan kijelentette, reménykednek abban, hogy a tárgyalások folytatódnak és abban, hogy a találkozó segíti a nemzeti szociális párbeszédet. Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette, hogy az ETUC főtitkára újabb látogatást tervez Magyarországra annak érdekében, hogy a szociális partnerek viszonyáról egyeztessen.

Újra próbálkozik a főváros a buszos városnézéssel
2017.11.09. Hvg.hu
Megtiltatná a túlórázást és pótszabadságot adna a veszélyes munkát végzőknek a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, erre azért van szükség, mert a pihenés hiánya és a pluszmunka is kockázati tényezőnek számít.

Extra béremelés és adócsökkentés jöhet 2018-tól
2017.09.08. Napi.hu
A szakszervezetek szintén a munkavállalói terhek csökkentését szorgalmazzák. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a legalább 10 százalékos emelést javasolna a minimálbérre, a bérminimumra pedig legalább 15 százalékot. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője is támogatja a bérmegállapodás felülvizsgálatát, a magasabb béremelést és nagyobb köztehercsökkentést, ugyanakkor a bérek összecsúszásának kiküszöbölését, valamint a közfoglalkoztatottak bérének emelését is fontosnak tartja.

14 ezerrel nőhet jövőre a minimálbér
2017.09.08. Blikk.hu
A Munkástanács ugyanis legalább 10, illetve 15 százalékos emelést javasol. A kormány októberben vizsgálhatja felül a bérmegállapodást. A Liga Szakszervezetek szintén támogatják a bérmegállapodás felülvizsgálatát.

Újratárgyalják a bérmegállapodást
2017.09.08. Magyaridok.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője pedig kérdésünkre arról beszélt, ők is támogatják a bérmegállapodás felülvizsgálatát, a magasabb béremelést és nagyobb köztehercsökkentést, ugyanakkor a bérek összecsúszásának kiküszöbölését, valamint a közfoglalkoztatottak bérének emelését is fontosnak tartják.

Álláspont
2017.08.25. Karc FM
Interjú Mészáros Melindával a külföldi munkavállalók foglalkoztatásáról, a magyar munkavállalók helyzetéről.

Vendégmunkás is kevés van
2017.08.24. magyaridok.hu
Némileg megugrott a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalók száma, ugyanakkor koránt sincsenek annyian, mint amekkora létszámra szükségük lenne a cégeknek. - Továbbra sem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének hazánkba a környező országok dolgozói, habár a munkaadók rendszeresen toboroznak, sokszor munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Túl kevés a gazdasági bevándorló Magyarországon
2017.08.24. inforadio.hu
Nőtt a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók száma, de nincsenek annyian, mint amekkora létszámra szükségük lenne a cégeknek. - Továbbra sem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének a környező országok dolgozói, habár a munkaadók rendszeresen toboroznak, sokszor munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Még a vendégmunkásból is hiány van Magyarországon
2017.08.24. napi.hu
Bár kissé nőtt a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók száma, koránt sincsenek annyian, mint amekkora létszámra szükségük lenne a cégeknek - számolt be a Magyar Idők a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek felmérései alapján.

A vendégmunkás is kevés Magyarországon
2017.08.24. 24.hu
„Továbbra sem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének hazánkba a környező országok dolgozói, habár a munkaadók rendszeresen toboroznak, sokszor munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül”, mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Törtei Takács Kriszta interjúja Mészáros Melindával a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorában
2017.08.16. Klubradio.hu
A Liga vezetője az interjúban kifejtette, mi a véleménye a béremelések nyomán létrejött bérfeszültségekről, a közalkalmazottak bértáblájáról, a népszavazási kezdeményezésekről, és a fegyveres testületek foglalkoztatási gondjairól és a nyugdíjasok foglalkoztatásáról.

Újabb kedvezményeket kaphatnak a nyugdíjasok
2017.07.21. Inforadio.hu
A Liga vezetője a Magyar Időknek elmondta, rengetegen jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer.

Várhatóan ősszel születik döntés a közalkalmazottak béremeléséről
2017.07.15. Magyaridok.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője kérdésünkre elmondta, az esetleges bérmegállapodást nehezíti többek közt, hogy az állami, járási, önkormányzati tisztségviselők, a honvédségi közalkalmazottak, de akár a pedagógusok, egészségügyi dolgozók mára a törvényhez kapcsolódó rendeleti szabályok miatt több ponton is eltérő feltételekkel foglalkoztatottak.

Könnyítés jöhet a nyugdíjasoknak
2017.07.14. Magyaridok.hu
A tényleges öregségi nyugdíjkorhatárt, ma jellemzően a 65. évüket be nem töltött, de a korhatár előtti ellátásban részesülők kereseti plafonjának eltörlését kéri a Liga Szakszervezetek - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, az érdekképviselet vezetője.

Könnyítés jöhet a nyugdíjasoknak
2017.07.14. Gondola.hu
A szakszervezet a kereseti plafont, a munkaadók a járulékok egy részét szüntetnék meg.

Egyszerűbben vállalhatnának munkát a nyugdíjasok
2017.07.14. Inforadio.hu
Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyszerűsítenék a nyugellátásban részesülők foglalkoztatási szabályait - írta a Magyar Idők.

Könnyítés jöhet a nyugdíjasoknak
2017.07.14. Szakszervezetek.hu
Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyszerűsítenék a nyugellátásban részesülők foglalkoztatási szabályait.

Háborognak a szakszervezeti vezetők
2017. 06.07. Hirtv.hu
Megszaporodtak a szakszervezeti vezetőket ért támadások az elmúlt egy évben - mondta a Liga elnöke. A jármű-, a hulladékgazdálkodásban és a villamosiparban is előfordult, hogy azonnali hatállyal rúgtak ki érdekképviselőt - Tatabányán például éppen a bértárgyalások ideje alatt.

Megszaporodtak a szakszervezeti vezetőket ért támadások az elmúlt egy évben
2017. 06.07. Szakszervezetek.hu
A jármű-, a hulladékgazdálkodásban és a villamosiparban is előfordult, hogy azonnali hatállyal rúgtak ki érdekképviselőt - Tatabányán például éppen a bértárgyalások ideje alatt.

Áder János húga tanárok ezreit alázta meg
2017.06.02. Nepszava.hu
Áder János államfő húga, Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára előadást tartott a Liga Szakszervezetek fórumán, ahol pedagógusok ezreit alázta meg kijelentésével, miszerint: ha a tanárok meg akarják tartani az állásukat, hozzanak áldozatot - idézte Áder húgát a Pécsi Stop.

A Munkástanácsok Országos Szövetségével és a Liga Szakszervezetekkel találkoztak a Jobbik vezetői
2017.05.31. (OS)
2017. május 30-án a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnökségi tagjai és a Liga Szakszervezetek elnöke, valamint munkatársa találkozott Vona Gáborral, a Jobbik elnökével és Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik országgyűlési képviselőjével, a béruniót kezdeményező polgári bizottság vezetőjével a Munkástanácsok székházában.

Kizárták a kéményseprőket a LIGA Szakszervezetekből
2017. 05.31. Klubradio.hu
A Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke nem kér tőlük a fizetésre vonatkozóan haladékot - állítja a Liga szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint tavaly ősszel Vámos Csaba telefonon megígérte neki, hogy rendezni fogják a tartozást, ez azonban nem történt meg és szakszervezet kizárását tárgyaló elnökségi ülésekre meg mentek el a KOSZ képviselői.

Az idei tavasz folyamán négy tagját is kizárta soraiból a Liga
2017. 05.31. Magyaridok.hu
Kizárta a Liga Szakszervezetek a Kéményseprők Országos Szakszervezetét (KOSZ) a konföderációból, miután a kéményseprőket tömörítő érdekképviselet többszöri felszólítás ellenére sem fizette be a kötelező tagdíjat. Ezzel szemben a KOSZ azt állítja: a Liga valójában azért döntött a kizárás mellett, mert nem nézték jó szemmel az új mozgalmuk megalapítását.

Kizárták a kéményseprőket a LIGA Szakszervezetekből
2017. 05.30. 24.hu
2017. május 16-i hatállyal kizárták a Kéményseprők Országos Szakszervezetét (KOSZ) a LIGA Szakszervezetek - közölte a szakszervezet az MTI-vel.

Ez is Magyarország: Több fizetést akartak a dolgozóknak - kizárták őket a tagságból
2017. 05.30. alfahir.hu
De mi lehet fontosabb küldetése egy szakszervezetnek, mint a munkavállalók minél magasabb fizetéséért való küzdelem? - értetlenkedett Vámos Csaba azután, hogy az általa vezette Kéményseprők Országos Szakszervezetét (KOSZ) kizárták a LIGA Szakszervezetekből. Ugyanis több mint gyanús az időzítés.

Liga: a szakszervezet mindig is a béremelésért küzdött

2017.05.26. szakszervezetek.hu
A Liga Szakszervezetek mindig is a béremelésért küzdöttek, ezért visszautasítják Vona Gábor, a Jobbik elnökének rájuk vonatkozó kijelentéseit.

Liga a szakszervezet mindig is a béremelésért küzdött
2017.05.26. webrádio.hu
A Liga Szakszervezetek mindig is a béremelésért küzdöttek, ezért visszautasítják Vona Gábor, a Jobbik elnökének rájuk vonatkozó kijelentéseit. A szakszervezet ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, a bérunió ügyében előzetes megbeszélést tartottak a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával, s a többi konföderációval is keresik a kapcsolatot. A Liga volt az egyetlen, amelyik még az egyeztetésektől is elzárkózott - tette hozzá.

A bérunió egy óriási történelmi lépés - ám a Liga Szakszervezetek mozdulatlan maradt
2017.05.25. alfahir.hu
Vona Gábor csütörtökön gyöngyösi sajtótájékoztatóján beszélt a bérunóival kapcsolatos fejleményekről, s egyszersmind üzent a kritikusoknak is, akik minden bizonnyal el sem olvasták a Jobbik által útjára indított európai polgári kezdeményezést. Értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a nagy magyarországi szakszervezeti konföderációk közül egyedüliként a Liga Szakszervezetek utasították el az egyenlő munkáért egyenlő bért elv támogatását.

Rabszolgatörvény - Látszattárgyalástól félnek
2017. 05.19. nepszava.hu
A Liga Szakszervezetek elnöke korainak tartja kijelenteni, hogy a kormány meghozta volna azt a politikai döntést, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt enged a szakszervezeti követeléseknek és hajlandó a munkavállalók javára módosítani a Munka törvénykönyvén. Mészáros Melinda a Népszavának hangsúlyozta, a héten megkezdett szakértői tárgyalások még csak azt jelzik, hogy a munkavállalói oldal kitartó nyomására ismét elővették a kifogásokat.

A közösségi erőben hiszek, amely képes kiállni másokért - Liga-elnök
2017.05.04. Klubradio.hu
A sztrájktörvény visszaél a munkavállalók felelősségtudatával, az elégséges szolgáltatások szabályozása gyakorlatilag észrevehetetlenné teszi a sztrájkot - véli a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint a kormányzat felelőssége, hogy ne hozzák a dolgozókat olyan helyzetbe, hogy választaniuk kell a szakmaiság és a jogos igényeik érvényesítése között.

Felülvizsgálatot sürgetnek
2017.05.04. Hirtv.hu
A munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatát sürgetik a Liga Szakszervezetek. Az érdekvédők szerint például komoly probléma, hogy a jogellenes felmondásokhoz nem fűződnek valós szankciók. Az esetleges módosításokról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán egyeztetnek a felek. Vendég: Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A szakmunkás-bérminimum a 2010-es összeg duplájára növekszik jövőre
2017.05.04. Magyaridok.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arra emlékeztetett: a költségvetés tartalmazza azokat a megállapodásokat, amelyekről korábban megegyezett a kormányoldal a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

Interjú a Munka törvénykönyvéről
2017. 15.03. Európa Rádió Miskolc
A vonal végén Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Reggeli gyors
2017.05.02. Klubrádió
Telefonos interjú Mészáros Melindával.

Mészáros Melinda: nevelni kellene a gyermekeket a szolidaritásra
2017.05.01. Inforadio.hu
Magyarországon a társadalom tagjaiból hiányzik az egymás iránti szolidaritás, egy sztrájk esetén sem állnak ki egymásért az emberek - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a LIGA szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda kiemelte, készítettek egy tankönyvet, amely a következő generációkat tudatosabb gondolkodásra ösztönözheti.

Nevelni kell a gyereket a szolidaritásra
2017.05.01. Somogytv.hu
Magyarországon a társadalomból hiányzik az egymás iránti szolidaritás, egy sztrájk esetén sem állnak ki egymásért az emberek - véli a LIGA szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádió-nak kifejtette: nem tekintünk úgy egymásra, hogy én is munkavállaló vagyok, te is, próbáljunk meg segíteni egymásnak és javítani a feltételeken. Ehelyett az önös érdekeinket helyezzük sajnos előtérbe - tette hozzá.

Keményen dolgozó kisemberek
2017.05.01. Hírtv.hu / lapzárta
Túlóramunka, túlórafizetés? Mészáros Melindával, a Liga Szakszervezetek elnökével és Kéri Ádám munkajogásszal elemeztük, sérültek-e a munkavállalók jogai a munka törvénykönyvének legutóbbi módosítása óta.
http://hirtv.hu/lapzarta/kemenyen-dolgozo-kisemberek-1394120

A tenni akarás is közös
2017.04.29. Népszava különszám
Mészáros Melinda: Programomban is megfogalmazott célom volt szélesre tárni a Liga kapuit.

Drámai pedagógushiány - Ötezer tanár került ki a rendszerből
2017.04.27. Nepszava.hu
Palkovics László oktatási államtitkár a Liga Szakszervezetek múlt heti konferenciáján úgy nyilatkozott: a szakmai egyeztetések a Köznevelési Kerekasztal mellett zajlanak

Nem módosítják a munka törvénykönyvét
2017.04.25. Origo.hu
A bizottsági ülésen felszólalt Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke..

Mégse módosítják a munka törvénykönyvét
2017.04.25. Piacesprofit.hu
Doszpolyné Mészáros Melinda elmondta: a javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán nem egyeztették. Hozzátette: a munkaadók jelentős többsége 2, illetve 3 hónapos munkaidőkeretet alkalmaz, az ettől hosszabb, például 12 hónapos …

Mégsem mernek a munkaidőkerethez nyúlni
2017.04.25. Menedzsment Fórum
A bizottsági ülésen felszólaló Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke

Beijedt a kormány a "rabszolgalázadástól"
2017.04.25. Népszava.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke azt emelte ki, hogy a parlamenti bizottság tagjai elfogadták, hogy a Versenyszféra és a a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) hatáskörébe tartozik a Munka törvénykönyve esetleges módosításának megtárgyalása.

Most marad a munka törvénykönyve
‎2017. ápr. 26.‎ Baranya Ma
A bizottsági ülésen felszólaló Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke egybehangzóan azt kérték a bizottságtól, hogy ne támogassa a javaslatot, mert az szerintük növelné a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Elrontotta a kormány a Munka törvénykönyve módosításait
2017.03.23. Napi.hu
adását. Május 3-án mégiscsak érdekegyeztetést tartanak a kérdésről a Liga és a Munkástanácsok részvételével, de a munkába nem vonták be a versenyszféra legnagyobb tömörülését, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MASZSZ).

Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez
2017.03.23. Híradó.
Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára ugyanakkor fogadta a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnökét egyeztetéseket ígérve, a szakszervezetek pedig már el is készítették javaslataikat.

A szakszervezeteket is megkérdezik a munka törvénykönyvéről
2017.04.23. Portfolio.hu
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára ugyanakkor fogadta a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnökét egyeztetéseket ígérve, a szakszervezetek pedig már el is készítették javaslataikat.

Újabb átalakítások jöhetnek az iskolákban
2017.04.21. InfoRádió.hu ‎
Informatikai fejlesztést és a természettudományos területen kompetenciamérést ígért az oktatási államtitkár a Liga Szakszervezetek budapesti konferenciáján.

Hosszabbítanák a tanévet
2017.04.21. Népszava
A kormány elképzelései között szerepel a az iskolai tanév meghosszabbítása, például táborokon keresztül - egyebek mellett erről is beszélt Palkovics László a Liga Szakszervezetek pénteki fórumán Budapesten. ...

Újabb változások jöhetnek az oktatásban
2017.04.21. Napi.hu
A kormány 45 milliárd forintot fordít a következő időszakban iskolai informatikai fejlesztésekre - mondta az oktatási államtitkár a Liga szakszervezetek szakmai konferenciáján pénteken Budapesten.

45 milliárdból turbóznák fel a vidéki iskolák gépparkját
2017.04.21. Magyar Nemzet‎.hu
A kormány 45 milliárd forintot fordít az elkövetkező időszakban iskolai informatikai fejlesztésekre - mondta az oktatási államtitkár pénteken a LIGA Szakszervezetek fővárosi szakmai konferenciáján pénteken.

Palkovics: 45 milliárd jut iskolai informatikai fejlesztésekre
2017.04.21. OrientPress Hírügynökség ‎
A kormány 45 milliárd forintot fordít az elkövetkező időszakban iskolai informatikai fejlesztésekre - mondta az oktatási államtitkár a Liga szakszervezetek szakmai konferenciáján.

Rabszolgatörvényt akarnak?
2017.04.20. Népszava
Május 3-án érdekegyeztetést tartanak a kérdésről, a Liga és a Munkástanácsok már szöveges javaslatot is készített, de a munkába nem vonták be a versenyszféra legnagyobb tömörülését, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MASZSZ).

Kiakadtak a szakszervezetek a munka törvénykönyvének módosításán
2017.04.19. Portfolio.hu.
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője szerint elfogadhatatlan, hogy a munka törvénykönyve tervezett módosításáról nem konzultáltak a szociális partnerekkel, vagyis a munkavállalói és munkaadói oldallal.

Faliórák és fizetések: Ennyit keresnek a szakszervezeti vezetők
2017.04.02. ATV.hu
Mészáros Melinda elmondta lapunknak, hogy a konföderáció munkavállalója, a Liga Tanácsa megválasztásakor döntött a béréről, amelyet a tagdíjakból finanszíroznak, és csak a tagságra tartozik a mértéke, nem transzparens adat.

Kiharcolták a fizetésemelést az MVM dolgozói
2017.03.30. Index.hu.
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetőjének elmondása szerint ahhoz, hogy az MVM meggondolja magát és nagyobb béremelést ajánljon, Fónagy János NFM-államtitkár közbenjárása is kellett.

A kormány felmérést készít a bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól
2017. 03.10.MTI
A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Liga Szakszervezetek (Liga) konferenciáján.

A kormány felmérést készít a bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól
2017. 03.09. inforadio.hu
A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Liga Szakszervezetek (Liga) konferenciáján.

Felmérés készül a bérmegállapodás hatásairól
2017. 03.09. vg.hu
A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Liga Szakszervezetek (Liga) konferenciáján.

Simon Attila: A kormány felmérést készít a bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól
2017. 03.09. szakszervezetek.hu
A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Liga Szakszervezetek (Liga) konferenciáján.

Rá kell ébredni - Az összefogás védheti meg az embereket
2017.03.04. Nepszava.hu
Az év végi bérmegállapodás előtt most először közös szakmai háttérrel készült közös javaslatot készítettek a versenyszféra szakszervezetei. A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda azt is kiemelte a lapunknak adott interjúban, hogy mind több oktatást tartanak helyi vezetőiknek, mert csak így lehetnek sikeresek a kollektív szerződésről szóló egyeztetéseken és a bértárgyalásokon.

Béremelés
2017.03.04. RTLKlub.hu Híradó
Nagyobb fizetést kapnak a Postások a Buszvezetők és a vízügyesek Budapesten, mint Szabolcsban vagy Borsodban - ezt közölte Híradónkkal az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke.

Mészáros Melinda: Az összefogás védheti meg az embereket
2017.03.04. szakszervezetek.hu
Az év végi bérmegállapodás előtt most először közös szakmai háttérrel készült közös javaslatot készítettek a versenyszféra szakszervezetei. A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda azt is kiemelte a Népszavának adott interjúban, hogy mind több oktatást tartanak helyi vezetőiknek, mert csak így lehetnek sikeresek a kollektív szerződésről szóló egyeztetéseken és a bértárgyalásokon.

Áprilistól lehet béremelés az állami vállalatoknál
2017.03.04. hirado.hu
Áprilistól lehet béremelés az állami vállalatoknál; az alacsonyabb keresetűek nagyobb béremelést kaphatnak, de senki nem marad ki a bérfelzárkóztatásból - írja szakszervezeti forrásokra hivatkozva a Magyar Idők szombati számában.

Áprilistól lehet béremelés az állami vállalatoknál
2017.03.04. vg.hu
Áprilistól lehet béremelés az állami vállalatoknál; az alacsonyabb keresetűek nagyobb béremelést kaphatnak, de senki nem marad ki a bérfelzárkóztatásból - írja szakszervezeti forrásokra hivatkozva a Magyar Idők szombati számában.

Kiszivárgott: brutális béremelés jöhet a BKV-nál
2017.03.03. napi.hu
Hároméves, harmincszázalékos bérfelzárkóztatásra kell kidolgozniuk pénzügyi tervet a többségükben önkormányzati tulajdonú vállalatoknak, így várhatóan ebben a szektorban is megvalósul a jelentős, hosszú távú fizetésemelési program - jelentette a Magyar Idők. Háttérszámításokat kell letenniük az asztalra a napokban az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak arról, hogy egy többéves, harmincszázalékos béremelési programnak milyen költségvonzata van - mondta a lapnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője.

Állami pénzt várnak béremelésre a települési önkormányzatok
2017.03.02 Nepszava.hu
Ha a helyi hivatalok nem tudnak 30 százalékos béremelést adni, lassan nem lesz szemétszállítás, közösségi közlekedés, temetés, szociális gondozás, ügyintézés - állítják a terület szakszervezeti vezetői, akik a miniszterelnöknek írt levélben követelnek tárgyalásokat a kérdésről. Közben a kormány már adatokat kért az önkormányzati cégektől, mekkora állami támogatás mellett tudnának bért emelni.

Az önkormányzati cégek dolgozói sem maradnak ki a bérfelzárkóztatásból
2017.03.02.portfolio.hu
Háttérszámításokat kell letenniük az asztalra a napokban az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak arról, hogy egy többéves, 30 százalékos béremelési programnak milyen költségvonzata van - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője.

Jelentős emelés várható az önkormányzati cégeknél
2017.03.02. magyaridok.hu
Háttérszámításokat kell letenniük az asztalra a napokban az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak arról, hogy egy többéves, harmincszázalékos béremelési programnak milyen költségvonzata van - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője.

Az önkormányzati cégeknél is lesz béremelés
2017.03.02. 24.hu
Harmincszázalékos bérfelzárkóztatás várható a következő években az önkormányzati tulajdonú vállalatoknál - tudta meg a Magyar Idők. A kormánypárti lapnak a Liga Szakszervezetek vezetője elmondta: a társaságoknak háttérszámításokat kell készíteniük arról, hogy milyen költségvonzata van ennek.

Minimálbér-emelés: panasz nincs, feszültség van
2017.02.20. boon.hu
- Mivel a garantált bérminimum jelentősen, 25 százalékkal növekedett, a munkáltatók főleg ezt próbálják megúszni - mondta lapunknak Dudás Roland, a Liga Szakszervezetek északkelet-magyarországi régiós referense.

Bérfejlesztés: gyorsan beavatkozik a kormány az állami cégeknél
2017.02.17. napi.hu
A kormány várhatóan elfogadja az állami alkalmazottak fizetéséről szóló javaslatokat, mivel a szakszervezetek és a vállalatvezetők már megállapodtak a hároméves fizetésfelzárkóztatási stratégiáról - idézi a Magyar Idők információját az MTI.

Több szabadság vagy pénz járna
2017.02.15. baon.hu
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap kérdésére kifejtette: a tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket munkavédelmi szempontból. Ezek egy részét a munkáltatónak kötelessége kiküszöbölni.

Kiváltják a korkedvezményes nyugdíjat
2017.02.15. Promenad.hu
Hamarosan új szisztéma válthatja a 2015-től megszűnt korkedvezményes nyugdíjazási rendszert - tudta meg a Magyar Idők.

Kiváltanák a korkedvezményes nyugdíjrendszert
2017.02.15. Somogytv.hu
Hamarosan új rendszer válthatja le a 2015-től megszüntetett korkedvezményes nyugdíjazást. A Magyar Idők úgy tudja, hogy a szakszervezetek által kezdeményezett, és a munkaadókkal is egyeztetett tervezet szerint a jövőben nem egységes szabályok szerint, hanem munkahelyekre lebontva, egyedi feltételekkel lenne megállapítható az egészségre kockázatos munkavégzési körülmény.

Veszélyes a munkája? Új szabályok lesznek
2017.02.15. Index.hu
A Magyar Idők birtokába jutott tervezet alapján új rendszer váltaná le a 2015-ben megszűnt korkedvezményes nyugdíjat.

Kiváltják a korkedvezményes nyugdíjat
2017.02.14. Magyar Idők
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunk kérdésére kifejtette: a tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket munkavédelmi szempontból.

Húzzák a fizetéseket a kötelező béremelések
2017.02.9. Magyaridok.hu
A dolgozókért folytatott verseny és a felzárkózás miatt a kormány, a munkaadói oldal, valamint a szakszervezetek is egyetértenek a bérrendezés fontosságával, ezért a Liga Szakszervezetek a következő időszakban az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságokkal egyeztet egy szintén jelentősebb, egyedi, hosszú távú bérfelzárkóztatásról - tudta meg a Magyar Idők. Mészáros Melinda, a Liga elnöke lapunknak kifejtette: a közszolgáltatások fenntartásához bért kell emelni.

Bérfelzárkóztatásról egyeztetnek.
2017.02.09. Somogy TV
Bért kell emelni a közszolgáltatások fenntartásához - nyilatkozta a Liga Szakszervezetek a Magyar Időknek. Szerinte, ha elmarad a fizetésemelés, akkor a dolgozók elvándorolnak a versenyszférába, az állami cégekhez vagy külföldre. Mészáros Melinda...

Újabb nagy béremelések jöhetnek Magyarországon
2017.02.09.Napi.hu
A Liga Szakszervezetek a következő időszakban az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságokkal egyeztet egy jelentősebb, egyedi, hosszú távú bérfelzárkóztatásról - írja a Magyar Idők csütörtöki számában.

Bérfelzárkóztatásról egyeztet a Liga az önkormányzati vállalatokkal
2017.02.09. Híradó
A Liga Szakszervezetek a következő időszakban az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságokkal egyeztet egy jelentősebb, egyedi, hosszú távú bérfelzárkóztatásról - írja a Magyar Idők csütörtöki számában

Nagyon fontos a katonák megbecsülése
2017.01.27. kormany.hu
A másokért felelősséget vállaló, hazájukért szükség esetén az életüket is áldozó katonák megbecsülése a legfontosabb prioritás a honvédelmi tárca számára - hangsúlyozta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 26-án, Budapesten.. A LIGA Nyitott Ház programsorozat tematikus honvédelmi napján mondott beszédet január 26-án dr. Simicskó István.

Bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól
2017.01.10. Vg.hu
A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó általános bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól - mondta Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten

A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól
2017.01.10. Gepnarancs.hu
Szociális katasztrófához vezethet, ha a nyugdíjak emelése csak 1-2 százalékos szinten marad, míg a reálbérek 6-7 százalékkal növekednek. A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó általános bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól - mondta Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól
2017.01.10. Gazdasagportal.hu
A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó általános bérajánlást várnak a szakszervezetek a