Elismerést a közszolgálatnak!

A munkavállalói oldal kérésére 2018. június 25-én az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács második alkalommal tárgyalt Magyarország 2018-as költségvetéséről és a közszolgálati dolgozók bérhelyzetéről.

A fejezeti költségvetések ismeretében a munkavállalói oldal felvetette, hogy a gazdaság és foglalkoztatás jó teljesítménye ellenére a közszolgálat nem kap kellő elismerést. A jelenlegi életpályákon és ágazati megállapodásokon kívül (a központi és önkormányzati igazgatásban dolgozók korábban megtárgyalt béremelése kivételével) más bérintézkedés nem olvasható ki a költségvetésből. Nem derül ki, hogy mi lesz akkor, ha az életpályák (pl. pedagógus) bérrendezése lezárul, vajon a következő években biztosított lesz-e a bérek reálértékének megőrzése? Az sem derül ki, hogyan kívánja kezelni a kormányzat a közalkalmazotti bértáblában ragadt munkavállalók bérét (pl. a kulturális dolgozókét)?

Simon Attila helyettes államtitkár megismételte az előző ülésen elhangzottakat, miszerint a költségvetés tartaléka fedezetett nyújt a későbbi bérintézkedésekre. Egyben megerősítette, hogy folytatódik a szakértői egyeztetés a központi bérintézkedésekből kimaradtak helyzetének rendezése érdekében. A témához kapcsolódóan a munkavállalói oldalról ismételten felmerült, hogy biztosítani kell bérrendszerek értékmegőrzését, ezért elengedhetetlen, hogy minden bértábla alapját a minimálbér képezze. Ezen kívül munkavállalói ismételten felvetette a közszolgálati diplomás bérminimum bevezetésének szükségességét.

Az önkormányzati tisztségviselők bérrendezése kapcsán az önkormányzati oldal változatlanul nem értett egyet a kormány megoldási javaslatával. Nem támogatták a nagyobb adóerő-képességű önkormányzatoktól történő forrás-átcsoportosítást. Jelezték, hogy a pályázati rendszer helyett is jobb megoldást kell találni. Egyben kérték, hogy a kormány emelje meg a különféle jogcímen jutatott normatívákat. Simon Attila biztosította a testületet, hogy a kormány a lehető legegyszerűbb megoldásra törekszik, melynek kidolgozásában számítanak a partnerek javaslataira. Kérdésére Adorján Richárd helyettes államtitkár tisztázta, hogy nem egyszeri bérintézkedésről van szó, a kormány hosszú távon fogja biztosítani a forrásokat a bérrendezéshez.

Az ülés végén a résztvevők megállapodtak, hogy a beterjesztett adó és járuléktörvényekről folytatják a konzultációt.

Horváth Lajos