Közös szakszervezteti fellépés a béren kívüli juttatások megőrzéséért

2018. június 29-én a szakszervezetek közös levélben tiltakoztak a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások szabályozására vonatkozó kormánytervezet ellen. Az aláíró szervezetek álláspontja szerint a javaslat „nemzetgazdasági szempontból indokolatlan, a költségvetés számára érdemi többletbevételt nem eredményez, a munkavállalók számára viszont jelentős nettó jövedelem csökkenést is eredményezhet”.

Közös szakszervezteti fellépés a béren kívüli juttatások megőrzéséért

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk képviselői az Országgyűlés előtt lévő T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvénytervezettel kapcsolatban fejtették ki álláspontjukat.

A törvényjavaslat - írják az aláíró szerveztetek - erodálhatja az elmúlt évek béremeléssel kapcsolatos erőfeszítéseit, eredményeit, ezenkívül ellentétes a Kormány által is fontosnak tartott és hangsúlyozott társadalmi és munkaerőpiaci célokkal. A szakszervezetek közös javaslatukban kérik, a kormány őrizze meg a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének legalább az alábbi elemeit:

I. A családok támogatásának érdekében:

a. az iskolakezdési támogatás kedvezményét
b. a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét
c. a munkahelyi étkeztetés kedvezményét

II. Munkaerőpiaci célokból, a munkaerőhiány csökkentése érdekében:

a. a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét
b. a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét

III. Az öngondoskodás elősegítése érdekében:

a. az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
b. az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
c. önsegélyező pénztárakba való munkáltatói hozzájárulás kedvezménye
d. a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentességét.

A konföderációk kifejezték, hogy egyetértenek a rendszer technikai egyszerűsítésére vonatkozó kormányzati törekvéssel, kérik viszont a közszféra hátrányos megkülönböztetésének az eltörlését, valamint a versenyszférára vonatkozó felső határ kiterjesztését a közszférára vonatkozóan is.

A levél a mellékletben olvasható.


Letölthető dokumentumok:

cafeteria_konfdercik_kzsen.pdf