Az EDDSZ védelmében

Tovább bonyolódnak a szálak az EDDSZ háza táján. A szervezet volt elnöke, dr. Cser Ágnes homokba dugta a fejét, és nem hajlandó tudomásul venni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet. Ugyanakkor beindult a bosszú nem éppen demokratikus gépezete, hogy aki perben győzte le az EDDSZ-t, az most megtanulja a leckét.

Az EDDSZ védelmében

Még 2010-ben történt, hogy hirtelen felindulásból az EDDSZ újraválasztotta elnökét, csakhogy ezt saját alapszabályával és a demokratikus alapelvekkel ellentétes módon tette.

Ezen a választáson ugyanis lettek volna ellenjelöltek az elnöki tisztségre, csakhogy őket arra való hivatkozással, hogy a jelölőbizottság szerint nem alkalmasak a tisztségre, egyszerűen nem is engedték részt venni a választásban. A bíróság az ügyet megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy egyrészt az EDDSZ Alapszabálya nem is tartalmazza a jelölő bizottság intézményét, másrészt annak léte eleve antidemokratikus lenne, harmadrészt az elnökjelölttel szemben kitalált kritériumok kifejezetten diszkriminatívak, amelyek eredményeképpen kizárólag egy fő, az akkori elnök lehetne újra jelölt.

A pert Fazekas Éva megnyerte elsőfokon, majd 2011. december 8-án másodfokon, jogerősen. Az ítélet egyszerű: az EDDSZ 2010. február 11-i kongresszusának döntése, amely alapján dr. Cser Ágnes az EDDSZ elnöke, semmis.

Tehát az EDDSZ-nek jogerősen 2010. február 11-e óta nincs elnöke. Ez sajnos azonban a jogot végzett és ügyvédként is praktizált dr. Cser Ágnest nem érdekelte, továbbra is elnöki minőségében előbb szövetséget alapított egy olyan, frissen alakult egyészségügyi szakszervezettel, amelyet még be sem jegyzett a bíróság, majd ügyvezető elnökként - amely pozíciót az EDDSZ Alapszabálya nem ismeri - elnökválasztó kongresszust hívott össze. Csak hab a tortán, hogy az EDDSZ Alapszabályával és a jogerős bírósági ítélettel ellenkező módon, ismét egy jelölő bizottság nevezte meg a jelöltet, dr. Cser Ágnes személyében.

Az EDDSZ pervesztes, volt elnöke azonban nem érte be annyival, hogy fittyet hányva a törvényre és saját szervezete alapszabályára, jogfolytonosan újraválaszttatja magát. Az EDDSZ Ifjúsági Tagozata ugyanis az Alapszervezetek Tanácsa Országos Vezetősége támogatásával fegyelmi eljárást kezdeményezett Fazekas Éva ellen, az "EDDSZ egysége elleni, alapszabály ellenes magatartása miatt".

A LIGA Szakszervezetek mély megdöbbenéssel és értetlenséggel figyeli az EDDSZ-ben zajló eseményeket. Miután az EDDSZ a mai napig nem jelezte hivatalosan kilépését, a LIGA Szakszervezetek továbbra is tagjának tekinti őket. A LIGA nem szól bele tagszervezetei belügyeibe, de elvárja, hogy a jogerős bírósági ítélet nyomán keletkezett helyzetet törvényesen, demokratikus elvek és saját alapszabályuk adta keretek között mielőbb oldják meg.
A szervezet működésének hiányosságaira figyelmet felhívó tagot a LIGA Szakszervezetek véleménye szerint súlyos hiba volna igaza miatt fegyelmi eljárás alá vonni, ezért kéri az azt kezdeményező testületeket, hogy gondolják meg újra szándékukat.

A törvényesen és alapszabály szerint lezajlott elnökválasztás után, a LIGA Szakszervezetek örömmel várja az új elnököt egyeztetésre a folytatódó együttműködésről.