Daraboló

Gigavágóhíd épül Mohácson, ahová Szegedről és Pécsről is átirányítják a munkavállalókat - az ígéretek szerint jogutódlással, így a kollektív szerződés megmaradna. Ám a kollektív szerződést a Pick Szeged Zrt. felmondta.

Daraboló

Nemrég adtuk hírt arról, hogy a Pick Szeged Zrt. menedzsmentje, illetve az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete között április végén megszületett az idei bérmegállapodás. Maga a megállapodás jelentős, 10,5 százalék bértömeg növekedést szentesített. Ez a fizikai munkakörökben, természetesen a túlórákkal és pótlékokkal együtt, ennél magasabb jövedelemnövekedést is eredményezett. Ezen túlmenően május másodikán sikerült aláírni a 2016-2018 évre kötött 3 éves Középtávú Foglalkoztatáspolitikai Megállapodást is.

Ám egy héttel később, derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy a Pick Szeged Zrt. felmondta az érvényes kollektív szerződést. A szakszervezet egyelőre nem érti, de sejti, hogy a hátérben a 20 milliárd forintból megépülő mohácsi vágóhídra (MCS Vágóhíd Zrt.) áttelepítendő munkaerő-szükségletének biztosítása állhat. Azé a vágóhídé, amely építését még a Pick tervezte, de végül kiszállt a projektből. Ugyanakkor a cég egy keretmegállapodásban vállalta, hogy a mohácsi üzem elindulásával párhuzamosan a Pick szegedi egységében befejezi a vágást, a pécsi üzemben pedig a darabolást és a csontozást.

A dolgozók attól tartanak, ha megszűnik a kollektív szerződés, a munkáltató kezét nem fogja semmi sem kötni a munkarendek beosztásában. Hiszen ha a céghez „8 kamion vágni való sertés érkezik, 12 órás munkaidő beosztást rendelhet el, és ugrik a túlórapótlék.”- mondják.

Pedig már most is hektikus a termelés, ha nincs szállítmány, a munkáltatónak állásidőt kell fizetni, ha pedig bőséges, és ez az általános, akkor a kollektív szerződés szerinti munkarendet rendelhet el. Így is gyakori probléma, hogy a dolgozók nem tudják a szabadságot, vagy a hétvégét tervezni. Hiába emelkedtek a bérek, a cégnél folyamatos a munkaerőhiány. Aki megtehette, már külföldön dolgozik - tárt karokkal várják. (Érdekesség, hogy például tavaly Berlinben mindössze csak 8! hentes szakmunkás végzett) Így mindig ugyanazokat kell túlórára berendelni. Tudunk olyan dolgozóról is, aki még a múlt évi szabadságát sem tudta kivenni - és nem egyedi az eset.

A cég az új, mohácsi vágóhíd felépítésével többszörösére szeretné a termelést felfuttatni. Ehhez a dolgozók konstruktívan állnak hozzá, de kollektív szerződésben benne van, hogy a változásokról a szakszervezetekkel meg kell állapodni. Ez mindeddig sikerült is. Ugyanakkor, ha Mohácson az épülőfélben lévő gigavágóhíd beindul, a szegedi vágó, és a pécsi üzemrész is megszűnik. 500 főre tervezték az állományt, amelynek java részét a korábbi üzemrészekben dolgozó munkavállalókkal töltik fel. A dolgozókat áttelepítik, munkásszállót, menetrendszerinti járatokat biztosítanak nekik - legalább is az ígéretek szerint.

Korábban arról volt szó, hogy a dolgozók jogutódlással kerülnek át az új üzembe, így egy évig a kollektív szerződést is figyelembe kell, hogy vegye a vállalat. Így viszont kötelezettség nélkül dolgoztathatja őket.

„A béremelések jelzést hordoztak azoknak, akik külföldön dolgoznak, azt jelezték, van értelme visszajönni. Ez az intézkedés viszont elbizonytalanítja a munkavállalókat”- panaszolják a dolgozók. A felmondás a szerződés szerint két hónap múlva lép hatályba, de hogy akkor mi lesz, azt senki sem tudja.

k.l.

Az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete sajtóközleményét az alábbiakban közöljük.

"Felmondta a PICK SZEGED Zrt. vezérigazgatója a társaságnál hatályos kollektív szerződést.

A PICK SZEGED Zrt. vezetése 2016.05.10 nappal indoklás nélkül 2 hónapos felmondási idővel felmondta a társaságnál hatályos kollektív szerződést.

A társaság vezetése a 2012-ben megkötött kollektív szerződés módosítását kezdeményezte 2016. tavaszán, azért, hogy a 2016. szeptemberében induló mohácsi vágóhídon, az új üzem sajátosságai miatt, a Pick jelenlegi telephelyén megszokott - különösen a munkaidő-beosztásra vonatkozó- rendelkezéseket ne kelljen alkalmazni.
A vállaltvezetés szerint ez azért szükséges, mert a cég munkáltatói jogutódlás keretében kívánja felajánlani a pickes dolgozóknak a mohácsi munkavégzés lehetőségét. Munkáltatói jogutódlás törvényi szabályai szerint a dolgozók munkaszerződése és megszerzett jogaik változatlan formában maradnak az új munkáltatónál, továbbá a
jelenleg hatályos munka törvénykönyve alapján munkáltatói jogutódlás esetében 1 évig köteles az új munkáltató alkalmazni a korábbi munkáltatónál hatályban lévő kollektív szerződés által biztosított munkafeltételeket. A kollektív szerződés felmondásával ilyen kötelezettsége nincs a mohácsi munkáltatónak.

Az ÉMFSZ a tárgyalások során tett javaslatával jogilag lehetővé tette a cél elérését, hogy a pickes munkarendek ne vonatkozzanak a mohácsi munkavégzésre. A kollektív szerződésmódosítás szükségességének indoka a fentieken kívül, különösen a PICK SZEGED Zrt. saját működésével összefüggésben, a felek között nem merült fel. A cégvezetés azonban nyilvánvalóan más, ismeretlen céloktól vezérelve felmondta a kollektív szerződést, mellyel a mohácsi projektet is veszélyeztetve elbizonytalanítja az új vágóhídon dolgozni kívánókat, hiszen tovább fokozza a munkafeltételek körüli bizonytalanságot.

Az ÉMFSZ természetesen továbbra is mindent megtesz a helyzet normalizálására, és egy új kollektív szerződés megszületése érdekében. A kollektív szerződés felmondása azért érhetetlen az érintettek számára, hiszen a társaság és a szakszervezet nem rég zárta le sikeresen a 2016. évi bértárgyalásokat és kötöttek középtávú 2016-18 évekre szóló megállapodást.

Kelt 2016.05.10


Émfsz Elnöksége"


Letölthető dokumentumok:

kzptvu_1.pdf
kzptvu.pdf