Előrelépés

2020. február 24-én kaptuk a hírt, hogy a közös szakszervezeti fellépés eredményeképpen a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége enöke - a kormányzattal egyeztetve - összehívta a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának plenáris ülését.

Mint ismeretes, korábban a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának tagjai ultimátumot adtak a kormánynak, hogy amennyiben nem hívja össze az ülést február 25-ig, sztrájkba lépnek.

Egy nappal a megadott határidő előtt Dávid Ilona arról tájékoztatta a KVKF munkájában résztvevő szakszervezeteket, hogy a STRATOSZ elnöke - a kormányzati szereplőkkel egyeztetve - 2020. március 3-ra összehívta a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának plenáris ülését.

Az ülés az alábbi napirendi pontokkal tervez:

  1. A 2017-2019. évi bérfejlesztések értékelése.
  2. A 2020. évi minimálbér és garantált bérminimum hatásának értékelése.
  3. A 2020. évi vállalati bértárgyalások.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke nemrég kijelentette, a közszolgáltatásban akadoznak az érdemi egyeztetések a felek között, és szerinte néhány esetben kormányzati beavatkozásra is szükség lehet, hogy a szakszervezetek közösen megfogalmazott 15 százalékos bérfejlesztési igénye megvalósulhasson.