Újabb FŐÉT munkacsoport alakult

2020. szeptember 16-án alakuló ülést tartott a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács Foglalkoztatáspolitika, képzés, szakképzés munkacsoportja. A munkacsoportok célja, hogy javaslatokat tegyenek a járvány második hulláma okozta problémák kezeléséhez. 

Újabb FŐÉT munkacsoport alakult

Az ülést Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes vezette, aki beszámolt arról, a Fővárosi Önkormányzat segíteni szeretné azokat a vállalkozókat és munkavállalókat a járvány második hulláma alatt is, akiknek a munkahelyük veszélyeztetett, illetve jelentős segítségre szorulnak. A munkacsoport célja, hogy javaslatokat dolgozzon ki a FŐÉT, illetve a kormányzat számára.

A főpolgármester-helyettes elmondta, fontos összegyűjteni és értékelni a járvány első hullámának foglalkoztatáspolitikai tapasztalatait, megfogalmazni, hogy a home office, az otthoni munkavégzés mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket, valamint beszélt azokról a szakértői háttérmunkákról, amelyek a területen folynak. Hozzátette, a csúsztatott munkakezdés kérdése, a BKK bérleteladások 25 százalékos csökkenése arra mutat, hogy több cég továbbra is használja az otthoni munka intézményét.

A vitában felvetődött, fontos lenne foglalkoztatási hatástanulmányokat készíteni a járvány egyes ágazatokra tett hatásairól, és arról, hogy egyes, tervezet intézkedések, például a tervbe vett magán-szálláshelyek korlátozása milyen hatással járhat a foglalkoztatottságra. Elhangzott, az Egészségügyi törvény 70-es paragrafusa szerint aki a járvány miatt karanténba kerül, annak a kieső jövedelmét az állam megtéríti, ugyanakkor konkrét esetekben nem világos, hogy a karanténba kerülők TB ellátása milyen esetekben jár.

Szóba került a a fővárosi intézményeknél a kollektív szerződések előmozdításának kérdése, és az a javaslat, hogy lehetőleg a tárgyalásokban vegyenek részt az önkormányzatok is – például az egészségügyi érdekegyeztetés területén ez indokolt lenne.

A felnőttképzés átalakítása kapcsán felmerült, hogy korábban a szakmunkások túlnyomó részét a felnőttképzés adta, ez most lehetetlenné vált, így félő, hogy az iskolarendszerű szakképzés nem lesz képes elég szakembert kibocsátani.

Az alapoktatás tekintetében elhangzott, hogy a karanténba helyezés miatt annyi hiányzást gyűjthet össze a tanuló, hogy évet kell ismételnie, továbbá elhangzott, hogy a csúsztatott iskolakezdés javíthatna a járványhelyzeten.

Elhangzott továbbá, hogy a járvány hatásai elsősorban, ha a foglalkoztatáspolitikailag tekintjük a kérdést, a nagyvárosokra hatnak, mégis, például a turizmusnak biztosított plusz forrásokból, a fővárosi turisztikai intézmények kimaradtak. Kiss Ambrus végül elmondta, bizonyos forrással rendelkezik az önkormányzat, és szeretné ezeket a forrásokat célzottan és hatékonyan felhasználni. Ezért erre javaslatokat kér bizottságban részt vevő munkavállaló és munkáltatói szervezetektől.

Munkacsoportok

A LIGA Szakszervezetek a FŐÉT további munkacsoportjaiban is részt vesz. Jáger István elmondta, hogy a Közszolgáltatási munkacsoport ülése is lezajlott, jelenleg a LIGA Szakszervezetek álláspontját összeállították, ezt továbbítják a FŐÉT képviselői felé.

A már korábban megalakult Közfeladatok munkacsoportjának munkájáról Czövek János elmondta, az első ülésen a résztvevők megbeszélték, hogy a területükre vonatkozó témákat összegyűjtik és írásban küldik meg a FŐÉT részére.

kl.