Megállapodás Budapest gazdaságának újraindításáért

A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács a 2020. június 22-i plenáris ülésén Budapest gazdaságának újraindítása érdekében háromoldalú megállapodást kötött, amelyet a gazdaságvédelmi munkacsoport többfordulós tárgyalássorozata készített elő.

Megállapodás Budapest gazdaságának újraindításáért

A koronavírus-járvány a Főváros gazdaságára is jelentős negatív hatást gyakorol, ezért a város valamint a kerületek vezetésének kiemelt feladata, hogy a segítségre szoruló munkáltatóknak és a munkavállalóknak a lehetőségeihez mérten segítséget nyújtson.

Ennek keretében a Fővárosi Önkormányzat három mintaprojektet alakít ki: Közegészségügyi Start Program, Idősgondozási Start Program valamint Digitális Start Program. Ezen mintaprojektek olyan képzési formákkal párosulnak, amelyek segítik a közfoglalkoztatásban résztvevők visszatérését az elsődleges munkaerőpiacra.

Mindezeken túl a Főváros bővíti az álláskeresési szolgáltatásait és a vállalkozások számára is segítséget nyújt a bérleti díjak mérséklése révén.

A Főváros olyan rendszer kialakítását célozza meg, amely a hazai helyi vállalkozások jobb összekötésével, az állampolgároknak a kis-és középvállalkozásoknál elköltendő fogyasztásának támogatásával, a Főváros beszerzési rendszerének átalakításával nyújt segítséget a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

A megállapodást aláíró felek ezen felül támogatják a főváros azon intézkedését, amely a megrendeléseik nagy részét elveszítő taxis vállalkozók megsegítését célozza: a drosztdíj visszatérítését valamint kezdeményezi a gépjárművek cseréjét kötelezővé tevő jogszabály módosítását akként, hogy a tíz éves korhatárt 2020. március 1. és 2021. december 31. között elérő gépjárművek cseréje 2021. december 31. napjáig elhalasztásra kerüljön.

A megállapodásban a felek rögzítették, hogy a fővárosi önkormányzatok megvizsgálják az óvodai és bölcsődei nyitva tartási idő hosszabbításának lehetőségét a válság során a munkavállalóknak kiadott szabadságok okán előállt helyzet orvoslására. A Főváros vállalta továbbá egyénenként 10 ezer forint támogatás nyújtását 10 ezer 14 év alatti budapesti gyermek nyári napközis táboroztatásához.

A megállapodást aláíró felek megegyeztek abban is, hogy a meghozott intézkedések alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik.

b-