Megfelelő minimálbéreket!

2021. november 23-án az Európai Szakszervezeti Szövetség 5 hazai tagszervezete levélben kereste meg Magyarország európai parlamenti képviselőit, kérve, hogy támogassák az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv tervezet intézményközi tárgyalásainak megkezdéséről szóló döntést. 

Megfelelő minimálbéreket!

Tisztelt képviselő Asszony / Úr!

Az aláíró magyar szakszervezeti szövetsége a november 24-25-i plenáris ülés előtt azzal a kéréssel fordulnak Önhöz mint Magyarország európai parlamenti képviselőjéhez, hogy támogassa az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv tervezet intézményközi tárgyalásainak megkezdéséről szóló döntést.

Ezzel az irányelvvel valódi esély van arra, hogy Európa legsérülékenyebb és legkeményebben dolgozó munkavállalóinak helyzete pozitív irányban megváltozzon, és teljesüljenek azok az ígéretek, hogy "senki sem marad le". Ez az irányelv ehhez ad lehetőséget, amihez az ön támogató szavazata is szükséges.

Magyarországon ma mintegy egymillió munkavállalót érint a minimálbér és a garantált bérminimum. A magyar munkavállalók és a társadalom érdeke, hogy a jogszabályban előírt minimálbérek megfelelőek és tisztességesek legyenek a munkavállalók számára tisztességes életszínvonalat garantálva természetesen figyelembe véve a gazdaság teljesítőképességét is.

Fontosnak tartjuk hogy a szociális partnerekkel közösen megállapított minimálbérek mellett a kollektív alku lefedettség is jelentősen szélesedjen.

Mindezen okok miatt kérjük, hogy szavazzon az intézményközi tárgyalások megkezdéséről szóló határozat mellett.

Üdvözlettel

 

Dr Kuthy László ÉSZT

Dr. Mészáros Melinda LIGA Szakszervezetek

Székely Tamás MASZSZ

Palkovics Imre Munkástanácsok

Csóti Csaba SZEF


Letölthető dokumentumok:

szöveg.pdf