Restart Budapest

2020. június 12-én ülést tartott a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács gazdaságvédelmi kérdésekkel foglalkozó szakértői munkacsoportja. A téma Budapest újraindításának programja volt.

Restart Budapest

Az ülést Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes vezette, aki beszámolt arról, a Fővárosi Önkormányzat segíteni szeretné azokat a vállalkozókat és munkavállalókat, akiknek a járvány miatt megszűnt a munkahelyük, vagy jelentős segítségre szorulnak. A segítség a vállalkozók számára lehet bérleti díj könnyítés, vagy egyéb pénzügyi hozzájárulás csökkentése, a helyi kisvállalkozókat helyzetbe hozó programok indítása, (pl. menzára élelmiszert szállítani) stb., a munkavállalók számára pedig olyan programok indítása és intézkedések meghozatala, amelyek célja a foglalkoztatás növelése – illetve a járvány előtti szintre hozása.

Azonban segíteni sem egyszerű, fontos hogy a támogatások célzottan olyan módon legyenek elosztva és azok kapják, akik azokat jól használják fel. A találkozó célja ezért az volt, hogy a munkáltatók és a munkavállalók megismerjék és gyakorlati ötleteket adjanak a tervezett támogatási elképzelésekhez.

Elhangzott, a Restart Közfoglalkoztatási program valójában a kormány által indított közmunkaprogram mintaprojektje, amelyben a közfoglalkoztatottak a piaci világban is életképest tudást szerezhetnek – amellett, hogy a programban töltött idő alatt is megfelelő pénzbeli megbecsülést kapnak. A program a Budapest Esély eddigi közfoglalkoztatási programjai mellé 4 új programelemmel számol, egy gondoskodó, idősellátáshoz kapcsolódó, egy köztisztasági, egy digitalizálási és egy diszpécseri közfoglakoztatási programmal.

A másik fontos kérdés a bérleti díjak egy részének elengedése volt egyes nem lakás céljára szolgáló önkormányzati ingatlanok esetében. A terv szerint a vállalkozók írásos kérelmére az árbevétel-csökkenéssel arányosan csökkenhetne a bérleti díj.

Az előterjesztések közül a leginkább jövőbe mutató az úgynevezett Fővárosi Közösségi Gazdasági Rendszerről szóló előterjesztés volt, amely rendszer célja, hogy célzott támogatási programokkal elősegítse a helyi kis és közepes vállalkozások növekedését, illetve javítsa a munkaerőpiaci változásoknak leginkább kitett rétegek helyzetét. A program szeretné megvalósítani, hogy a helyi vállalkozások és személyek az egymástól vásároljanak termékeket és szolgáltatásokat, így csökkenjen a függőségük a külső hatásoktól. Mindez segíthet az egyenlőtlenségek csökkentésében és a városon belüli leszakadó térségek támogatásában. A program része a közösségi kertek ösztönzése, amelyeken közmunkások, szövetkezetek, védett szervezetek termelnének élelmiszert.

A programok sorában az álláskeresést támogató programokat is találhatunk. A főváros célja az álláskeresési irodákat kibővíteni, sőt egy-egy térségbe mozgó irodákat telepíteni. Továbbá a főváros egy mobil segítő hálózat létrehozásában is gondolkodik, amely különösen a szegregátumokban élő lakosság számára lenne elérhető. A mobilbusz munkaerőpiaci információnyújtó szakembert is vinne, aki az álláskeresőknek tanácsadást nyújtana, segítene az online álláskeresésben, önéletrajz készítésben, illetve a kormányhivatali regisztrációt ösztönözné.

Végül elhangzott, a legtöbb szülőnek a járvány alatt ki kellett vennie a szabadságát, ezért a főváros azoknak a vállalkozóknak, akik olcsó gyermekfelügyeleti táborokat szerveznek, gyermekenként 10 000 forint hozzájárulást adna.

k.l.