A KVKF összehívását sürgeti a LIGA és a MOSZ

2022. szeptember 21-én a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös levélben fordult Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) összehívását kezdeményezve.

A KVKF összehívását sürgeti a LIGA és a MOSZ

Ismeretes, hogy a KVKF 2021. júniusában hároméves bérmegállapodást kötött az érintett állami tulajdonú gazdasági társaságokra vonatkozóan, amely szerint vállalatonként eltérő ütemezésben 2023-ig összesen 15%-os bérfejlesztés valósul meg.

Azonban a nemzetgazdaságban zajló folyamatok, a jövőbeni kilátások, a gyorsuló infláció, az energiaárak és a hitelkamatok drasztikus emelkedése, a csökkenő reálbérek egyértelműen jelzik, hogy a hároméves megállapodásban foglalt béremelés mértéke elégtelen, ezáltal a jelzett folyamatoknak leginkább kitett munkavállalói réteg gazdasági és szociális érdekei jelentősen sérülnek. A másik oldalról látható ugyanakkor, hogy a közszolgáltató vállalatok munkaerőpiaci versenyképessége az alacsonyabb bérszínvonaluk okán meglehetősen alacsony, amelynek a következményei a közszolgáltatási feladatok ellátásának színvonalában jelennek meg. Sürgető feladat tehát a hároméves bérmegállapodás jövő évre vonatkozó részének áttekintése és a valós nemzetgazdasági folyamatoknak való megfeleltetése.

Figyelembe véve a fent vázolt nemzetgazdasági folyamatokat, a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége 2022. szeptember 21-én kezdeményezte a KVKF ülésének az összehívását az állami tulajdonú közszolgáltató vállalatok foglalkoztatási és bérhelyzetének áttekintésére, a 2023.évi bérfejlesztési tárgyalások megkezdésére.