Tízezres ajánlat az egészségügyben

Konkrét összegű ajánlatot tett a szerdai bértárgyaláson Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az érdekvédőknek.

Tízezres ajánlat az egészségügyben

Bár korábban a Magyar Rezidens Szövetség határozottan ragaszkodott a havi nettó 100 ezer forintos bértöbblethez, lapunk úgy tudja, a szerdai ajánlat néhány tízezer forintról szól. Ám ezt sem kaphatja meg mindenki, a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, az alapellátásban dolgozó fogorvosok biztosan kimaradnak belőle. Első lépésben az alkalmazott orvosok részesülnének a béremelésből.

Az érdekvédők, köztük a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is a következő napokban testületi üléseken dönt majd arról, hogy az összeg elegendő lesz vagy sem a tiltakozó akciók felfüggesztéséhez. Lapunknak Bélteczki János, a MOSZ elnöke azt mondta: nemcsak saját testületeikkel, de a szaktárca képviselőivel is részletes egyeztetések kezdődnek az összeg elosztásáról, a béremelés ütemezéséről. Az orvosszakszervezet vezetője úgy vélte: első lépésként elfogadható az államtitkár által ajánlott 30 milliárdos forrás, ha 2014 januárjáig a béremelés mértéke eléri a nettó 100 ezer forintot. Mint mondta: ahhoz is ragaszkodnak, hogy jogszabályban kapjanak garanciát arra, hogy az alapellátók sem maradnak ki végleg a béremelésből.

Az egészségügyi dolgozók sem járhatnak rosszabbul

A költségvetési formában működő szervezetek esetén - ide tartozik az egészségügyi intézmények túlnyomó többsége - a bruttó bérek változatlanok, itt minden munkavállaló január elsejével visszamenőleg megkapja a bérkompenzáció összegét, ha a jogosultságról március 15-ig nyilatkozik - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel, hozzáfűzve, hogy ezáltal nettó keresetveszteség tehát nem lehetséges.

A közleményben az NGM rögzíti: a "kiszervezett", nem költségvetési szervi formában működő egészségügyi intézmények - mint formálisan a magánszférába tartozó szervezetek - választhatnak, így vagy végrehajtják a magánszférára vonatkozó elvárt béremelést - és ez esetben az 5 százalék feletti béremelés munkáltatói többletköltségét a szociális hozzájárulási adóból leírják -, vagy visszaalakulnak költségvetési szervvé - és akkor a munkavállalók jogosultak lesznek a kompenzációra.

egészségügy bértárgyalás