Az Mt. átmeneti rendelkezései a parlament előtt

A munka törvénykönyvéről szóló 2012-es törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat részletes vitájával kezdte meg szerdai ülését az Országgyűlés.

Az Mt. átmeneti rendelkezései a parlament előtt

MSZP: a módosítások az érdekvédelem gyengítésére irányulnak

Az MSZP-s Kiss Péter úgy értékelte, a módosítások egy része a szakszervezeti tisztségviselők korlátozására, a szakszervezetek korábban megkötött kollektív megállapodásainak relativizálására, ezzel az érdekvédelem gyengítésére irányulnak.

Frakciótársa, Pál Béla azt mondta: a javaslat benyújtása előtt nem egyeztettek az érdekképviseletetekkel. Szerinte a próbaidőre vonatkozó szabályok egyes esetekben munkáltatói visszaélésre adhatnak lehetőséget. Hozzátette azt is: indokolatlannak tartja a kollektív szerződések határidejének korlátozását, ezért az MSZP azt javasolja, hogy a szerződések az eredeti határidő lejártáig maradjanak érvényben.

A szintén MSZP-s Sós Tamás arról beszélt, hogy egy módosítással hosszabb védettséget biztosítanának a szakszervezeti vezetőknek, Lamperth Mónika pedig amellett érvelt, hogy a kormánypártiaknak érdemes lenne megfontolniuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát csökkentő javaslatokat.

Az LMP több szempontból is kifogásolja a javaslatot

Schiffer András, az LMP képviselője szerint a javaslatcsomag a benyújtott formában lehetetlenné teszi a nagyvárosokban működő pedagógus-szakszervezetek munkáját, mert a munkaidőkedvezmények összevonását nem teszi lehetővé. Szerinte ezzel "kinyírnak" olyan érdekképviseleteket, mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.
Arról is beszélt, hogy az előterjesztéssel utat nyitnak a "pofátlan végkielégítések" kifizetésének a BKV-nál, ugyanis hatályon kívül akarják helyezni az ezt tiltó rendelkezéseket, amelyeket még a Bajnai-kormány alkotott meg. Úgy fogalmazott: azt látni, hogy "a munkavállalók kizsákmányolásának legmélyebb bugyrai sejlenek fel."

Szél Bernadett (LMP) közölte: a közfoglalkoztatásban dolgozók hatékony védelmére nyújtottak be módosító javaslatokat. A vasárnapi munkavégzés kapcsán azt mondta, a kormány sokáig kacérkodott ennek megszüntetésével, azonban mára eljutott oda, hogy - a javaslat szerint - vasárnap is munkára köteleznek egyes munkavállalókat és még a bérpótlékot is elveszik tőlük.

A Jobbik korlátozná a multik vasárnapi nyitvatartását

A jobbikos Bertha Szilvia közölte: javasolják, hogy a 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységeknél ne legyen vasárnapi rendes nyitvatartás. Mint mondta, a kormány a munka törvénykönyvével a multinacionális kereskedőláncokat hozta kedvezőbb helyzetbe, amin most úgy akar változtatni, hogy a kis boltoknak megteremti a hasonló nyitvatartás lehetőségét. Hangsúlyozta: a Jobbik szerint ugyanakkor az lenne a megfelelő út, hogy korlátozzák a multikat is, nem pedig azt teszik lehetővé, hogy máshol is még többet dolgoztassák az embereket.

MSZP: ködbe vész az egymillió új munkahely

Pál Béla a vita további szakaszában arról beszélt, az Orbán-kormány ígérete, hogy 10 év alatt egymillió munkahely lesz, ködbe vész. Úgy látja: az álláskeresési ellátásban részesülőket nem hozza kedvezőbb helyzetbe a javasolt megoldás, ezért - jelezte - a vonatkozó részt törölni szeretnék. Az ellenzéki képviselő szerint indokolatlan továbbá, hogy bármilyen munkavégzésnél a felek ne tudnának dönteni 3 hónap után a folytatásról. Kitér arra a javaslatukra is, hogy ne csak kettő, hanem több részletben lehessen a szabadságot kiadni.

Czomba Sándor: nem cél a keresetek csökkentése

A szakállamtitkár a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta: minden problémát, amelyet a húsz éve hatályos munka törvénykönyve nem tud orvosolni, az új megteszi, és minden, ami ésszerű, szeretnék a jogszabályba beépíteni.
Társadalmi párbeszéd több alkalommal és több fórumon volt, mint az előző kormányok idején; a társadalom szélesebb rétege vehet részt a konzultációban a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak köszönhetően - jegyezte meg az államtitkár, jelezve: beépítik a munkavállalók javaslatait is a változtatásokba. Kijelentette: a változtatásoknak nem célja a keresetek csökkentése.

Czomba Sándor kitért arra, hogy a kollektív szerződésben is csak a munkavállaló javára lehet eltérni.
A vasárnapi munkavégzésről azt mondta: jelen pillanatban a kereskedelemben 500-550 ezer ember dolgozik, a vasárnapi munkavégzés 100-110 ezer embert érint, és ebből 10-15 ezer dolgozónak a munkahelye válna kétségessé, ha a jogszabályt "nem megfelelően kezelik". Bízik benne, eljön az az idő, hogy magyar emberek is megtehetik, hogy vasárnap olyan tevékenységet folytatnak, ami nem a gazdasághoz kötődik - jegyezte meg.

A pályakezdők minimálbéréről szólva kiemelte: érdemes megvizsgálni ennek lehetőségét, ha ez az érintettek foglalkoztatását segíti, ugyanakkor erről még nem voltak egyeztetések, és a kormány még nem tárgyalta. Legkorábban 2013. január 1-jétől lehetne erről beszélni - közölte.