A szakszervezetekkel tárgyalt az IMF delegációja

Az IMF tárgyalások első fordulója előtt Magyarországra érkeztek az IMF képviselői, hogy felmérjék a magyar gazdaság helyzetét. Itt tartózkodásuk alatt tárgyaltak többek között a miniszterelnökkel, az MNB-vel és Budapest főpolgármesterével is. Ma záródó körútjuk utolsó állomásaként a hat magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetőivel tárgyaltak.

A szakszervezetekkel tárgyalt az IMF delegációja

A megbeszélés körülbelül egy órán át tartott, és az IMF képviselői arra voltak kíváncsiak, hogy a szakszervezetek miben látják a magyar gazdaság problémáinak gyökerét. A szakszervezetek részéről elsősorban a foglalkoztásról esett szó.

Az IMF delegáció a találkozón nem kommentálta az elhangzottakat, csupán információkat gyűjtött a később - a kormánnyal - megkezdendő tárgyalásokra.

A miniszterelnök Gaskó Istvánnal folytatott konzultációja után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: azt várják, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést", abban jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a gazdaságpolitikán, nevezzék meg az IMF-hitelhez szükséges előfeltételeiket, és mondják el a véleményüket a 2013-as büdzsé szerintük módosítandó pontjairól. Hozzáfűzte, hogy az IMF/EU-tárgyalások menetét Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerda délután egyezteti a delegációval.

Szeptemberben ezeket a felvetéseket a kormány érdemben meg fogja válaszolni - mondta Orbán Viktor, aki biztatónak nevezte keddi tárgyalását az IMF/EU-delegációval, és hozzátette, egyetért az IMF és Magyarország abban, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni, a gazdaság teljesítőképességét pedig növelni kell.

Számos részletkérdésben ugyanakkor véleménykülönbségek alakultak ki, illetve maradtak fenn - folytatta, példaként említve, hogy bár az IMF és a kormány is szükségesnek látja a közszféra átalakítását, a valutaalap ennek gyorsítását várja, ami a kabinet szerint viszont kockázatokkal jár. A kisebb, jobban szervezett államigazgatásban azonban nem térnek el a vélemények - magyarázta.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy különbségek vannak a tárgyalófelek között a pénzügyi szektor helyzetének, terhelhetőségének megítélésében: az IMF a gazdasági növekedéshez a pénzügyi szektor jövedelmezőségének helyreállítását a legfontosabb feltételek között tartja számon, a kormány szerint azonban bár nyereséges bankokra természetesen szükség van, de miközben az egész gazdaság veszteségeket szenved el, indokolatlannak tűnik, hogy éppen a pénzügyi szféra maradjon ki a közteherviselésből. Ennek az összeegyeztetése fontos eleme lesz a tárgyalásoknak - jegyezte meg.

Szavait összegezve úgy fogalmazott: "biztatóbbnak tűnik a dolog, mint amit az ember annak a három betűnek a hallatán, hogy IMF, egyébként gondolni szokott". "Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy láttam, ők sem azok" - tette hozzá a kormányfő, ismét hangsúlyozva, hogy a kabinet minél hamarabb sikeresen le akarja zárni a tárgyalásokat, de csak olyan megállapodást áll módjában megkötni, amely jól szolgálja Magyarország érdekét.