Az új Munka törvénykönyvéről egyeztetett a versenyszféra és a kormány

Az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos első tapasztalatokról, valamint a munkahelyvédelmi akcióprogramról és a tervezett lakhatási támogatásról kezdett egyeztetést kedden a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma.

Pataky Péter az ülés után elmondta: a törvény  a köztulajdonban álló társaságoknál tiltja a törvénytől való eltérést helyi kollektív megállapodásokkal. Ez hátrányos a munkavállalók jövedelmét tekintve, a munkaszervezésben pedig problémákat okoz még a munkáltatóknak is.

A kereseteknek az új Munka törvénykönyve miatti csökkenésével kapcsolatban a konzultációs fórumon elhangzott, hogy bizony vannak olyan esetek, amelyeknél ezt tapasztalták. A szakszervezetek szerint a magántulajdonban lévő társaságoknál ugyanakkor ez még alig jelent meg. A kollektív szerződések többnyire még megvannak, bár munkáltatói oldalról megfigyelhető a készülődés a megállapodások módosítására.

A szakszervezeti elnök szerint várható, hogy a kollektív szerződések megváltoztatásával kapcsolatos munkáltatói javaslatok ősszel kerülnek majd elő nagyobb számban. A fórumon ezért megállapodtak abban, hogy minden résztvevő szervezet delegálhat szakértőt, és a szakértői bizottság elkezdi feldolgozni az összegyűlt tapasztalatokat

Munka törvénykönyve érdekegyeztetés VKF Mt.