Hat százalék körüli béremelésre lenne szükség

Gaskó István a LIGA szakszervezet elnöke szerint a béremelésnek akkorának kell lennie jövőre, hogy már az elmúlt 6 évben bekövetkezett reális pozícióvesztést leállítsa. Az inflációt is le kell győznie a béremelésnek, és egy pici reálkereset-növekedést kell elérni.

Hat százalék körüli béremelésre lenne szükség

A LIGA Szakszervezetek elnöke hozzátette, a minimálbéreknél még ennél is erősebb béremelésre van szükség, hiszen a minimálbérből élő emberek teljesen el vannak lehetetlenülve, nem lehet megélni ennyi pénzből.

Az MTV Az este című műsorában elhangzott, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége 105 ezer forintos minimálbért javasol jövőre, míg a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége ennél kisebb, 100 ezer forintos minimálbérrel is megelégedne. A munkaadók viszont legfeljebb infláció mértékű emelést tartanak elképzelhetőnek.

Az utóbbi napokban ismét felkapott hírrel kapcsolatban - mely szerint a LIGA Szakszervezetek szorgalmazná a konföderációk egyesülését - elmondta, hogy vannak olyan törekvések, így a LIGA-nak is, hogy a magyar szakszervezeti mozgalmat össze kell fogni, mert szétaprózódtak az erők, és elég kicsi a hatékonysága a szakszervezeti mozgalomnak. „Javaslatunk egy ernyőszervezet létrehozása, ahova a 6 konföderáció azokat a kérdéseket viszi be, amiben egyetértés van, amiben különbség van, azt meg megtartja magának" - jelentette ki az elnök. Hozzátette: ez szerves fejlődést tenne lehetővé.