Újabb két év haladék a korkedvezményes nyugdíjnak

Az évek óta a "semmiben lebegő" korkedvezményes nyugdíjak ügyében a LIGA Szakszervezetek folyamatosan sürgette a kormányt, hogy kezdődjön meg a rendszer átfogó felülvizsgálata, és mielőbb válljon ismét kiszámíthatóvá a rendszer. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mai közleménye szerint a kormány két évvel, 2014 végéig meghosszabbítja a jelenlegi korkedvezményes rendszert, hogy annak átalakításáról megalapozott, részletes vizsgálaton alapuló döntés szülessen.

Újabb két év haladék a korkedvezményes nyugdíjnak

Ez idő alatt a munkavédelmi szervezet feladata, hogy megvizsgálja, a korkedvezmény-biztosítási járulék alóli mentesítési eljárás keretében minden érintett foglalkoztatót és munkakört, milyen valós ártalmak érik a munkavállalókat.

A korkedvezményes nyugdíj rendszerét több mint 40 éve vezették be. Ennek alapján azok mehettek korábban nyugdíjba, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak voltak kitéve. Negyven év alatt azonban sokat változtak a munkakörülmények, a technikai feltételek és az egészségvédelem. Több olyan veszélyes munkakör nem létezik ma már, amire korkedvezmény járt. Sok esetben ugyanott, ugyanazt - a korábban még rendkívül veszélyes fizikai munkát - ma már géppel végzik. Ugyanakkor számtalan olyan munkakör is létezik mind a mai napig, amelykben az egészségkárosodás veszélye nagyon is valós, a korkedvezményes nyugdíj rendszeréből azonban kimaradtak. A LIGA Szakszervezetek régóta kitűzött célja, hogy egyes munkakörökben érvényesítse a korkedvezményes nyugdíj intézményét, így például a folyamatos munkarendben dolgozóknál, vegyipari- és a műszakos munkavállalóknál, vagy éppen az egészségügyben dolgozóknál.

korkedvezmény nyugdíj érdekegyeztetés