Alakul az alku

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén egyaránt voltak pozitív és negatív fejlemények. A Kormány kifejezte szándékát, hogy aktívan részt vesz mostantól harmadik félként a bérajánlásról szóló tárgyalásokban, és kész elfogadni a munkavállalók és munkáltatók által egyeztetett bérajánlás mértékét.

Alakul az alku

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) demonstrációját követően, a VOSZ most már hajlik ugyan egy bérajánlás aláírására, de a munkaadók által előterjesztett szöveg szerint semmilyen számszerűsíthető mértékről nem szólna az ajánlás, pusztán arra hívná fel a versenyszféra munkáltatóinak figyelmét, hogy saját teljesítőképességük és eredményességük függvényében vegyenek részt a béralkukban.

A szakszervezetek és a munkavállalók országszerte arra a százalékban kifejezett mértékre várnak, amelyet a háromoldalú szociális párbeszéd során állapítanak meg közösen a szociális partnerek, és amely iránytűje minden ágazatban a béralkuknak. Ez a mérték - a munkavállalói oldal szerint - legalább 4-5,2 százalékos kell, hogy legyen, hogy kompenzálja az inflációt és egyben minimális reálkereset növekedést eredményezzen.

A tárgyalások jövő héten folytatódnak, a felek május 15-ét tűzték ki a megállapodás létrejöttére. A LIGA Tanács hétfői ülésén úgy döntött, a LIGA elnöksége sztrájkbizottsággá alakul, hogy nyomatékot adjon a bérajánlás kikényszerítésének.

VKF bérajánlás