November első felében kezdődnek a bértárgyalások

November elején kezdődnek a bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) - közölte Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Kiemelte: a VKF keddi első ülésén már elindult a munkáltatói és a munkavállalói oldal informális egyeztetése. Az elsődleges tárgyalások azt mutatják, hogy a munkáltatói oldal is nyitott legalább az infláció mértékével egyező minimálbér-emelésre.

November első felében kezdődnek a bértárgyalások

Gaskó István szerint ez már önmagában pozitívnak nevezhető (az elmúlt években a munkaadói oldal nyitó "javaslata" 0 volt). A kormány a jövő hét folyamán adja át a bértárgyalásokhoz szükséges adatokat - tette hozzá az elnök.

Úgy vélte, a következő években fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy a minimálbér nettó értéke és a létminimum között 20 százalékos eltérés van a minimálbér rovására. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a LIGA konkrét indítványt készít majd, amiben 3 éves tervet vázol fel a minimálbér nettó értéke és a létminimum közti különbség felszámolására.

Gaskó István beszámolt arról, hogy a munkáltatói és a munkavállalói oldal abban is egyetértett, hogy ki kell venni a Munka törvénykönyvéből a 205-207-es paragrafusokat, amelyek azt rögzítik, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatoknál az Mt. szabályaitól nem lehet eltérni. Kéri Ádám, a LIGA jogi szakértője kifejtette: e paragrafusok értelmében a törvényben érintett állami vállalatoknál a munkáltató, a munkavállaló vagy a szakszervezetek között nem alakulhat ki alku semmilyen területen.