Az állami tisztviselőknek nem lesz cafetéria

A kancelláriaminiszter kilátásba helyezte: a SZÉP kártya megmarad, de az életpályamodellek egy részénél, például az állami tisztviselői karnál a kormány megszűnteti a béren kívüli juttatásokat.

Az állami tisztviselőknek nem lesz cafetéria

Magyarország megsértette a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát - állapította meg az Európai Bizottság 2016. februárjában, és kötelezettségszegés megállapítására indított keresetet Magyarországgal szemben. Az eljárás lezárásának eredményeként a jelenlegi rendszer felülvizsgálata vált szükségessé.


Első reakciójában a miniszterelnök felvetette, hogy a jelenlegi cafetéria rendszer helyett a juttatásokat készpénzben is kifizethetnék a munkáltatók, természetesen a juttatásokhoz társult korábbi adókedvezmény rendszerét alkalmazva. Az ötletet pozitívan fogadta több gazdasági szervezet, például a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége, mivel az „a munkáltatók számára 31-32 százalékos terhet jelentő, évente 200 ezer forintig terjedő sávban pozitív változást idézhetne elő”. Azonban több szervezet, így a LIGA Szakszervezetek is ellenezte a teljes körű készpénzesítés tervét.

A LIGA Szakszervezetek 2016. április 16-i álláspontjában rámutatott, hogy Brüsszel nem a béren kívüli juttatási rendszer tartalmát, hanem az utalvány, illetve kártya forgalmazásának módját kifogásolta, és mivel a választható béren kívüli juttatások társadalmilag fontos célok eléréséhez járulnak hozzá, kívánatos lenne fenntartani a rendszert. Szervezetünk felhívta a figyelmet arra is, ha a kártyaforgalmazás piacát megnyitná a kormány, továbbra is igénybe lehetne venni a SZÉP-kártya által lehetővé tett pihenési, rekreációs és étkezési lehetőséget, az Erzsébet utalványhoz kapcsolódó élelmiszervásárlást és az öngondoskodást ösztönző önkéntes pénztári támogatásokat.

Lázár János márciusban, a kormányinfón társadalmi egyeztetést ígért a cafeteria rendszerről. Ez azonban nem valósult meg, és bár kormányülés is foglalkozott a témával, eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a kormány 2017-től megszüntetné a jelenlegi cafetéria rendszerét és július 1-jéig döntene egy „speciálisan adózó jövedelemrészről”.

A tegnapi tájékoztatás alapján - a Hír TV információi szerint - Lázár János kijelentette: „míg a SZÉP-kártya használata beépült a magyar turizmusba és vendéglátásba, addig az Erzsébet-utalványnál lehetnek változások”.

Ugyanakkor a juttatásokat nem fogja minden munkavállaló megkapni a közszférán belül. A nyilatkozat alapján az állami tisztviselői karnál a juttatás június 15-ével szűnik meg (ebbe a körbe a járási hivatalok, a kormányhivatalok és a minisztériumok dolgozói tartoznak). „ A vállalkozások esetében pedig további egyeztetésre lesz szükség a gazdasági tárca és az iparkamara bevonásával.” -jelentette ki Lázár János.


Lényeges elem lehet, hogy nyilatkozatában arról is említést tett, hogy meg kell „menteni” mind a Szép-kártyát, mind az Erzsébet-programot. Az életpályamodellekre utalva Lázár János megjegyezte, hogy a cafetéria sorsa ágazatonként eltérő képet mutathat, például az állami tisztviselői karnál egyáltalán nem lesz cafeteria-juttatás a jövőben, míg más életpályák esetében változatlanul fennmarad.


k.l.