Bértorlódások a béremelés után

Az OKÉT 2016. december 14-ei ülésén kiderült, a minimálbér és bérminimum emelése miatt jelentős többletforrásokra lesz szükség. Az intézkedések következményeként előállt bértorlódások kezeléséről még nincs elfogadott koncepció.

A résztvevők az első napirend keretében a résztvevők elfogadták a munkavállalói oldal javaslatát, mely szerint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) a jövő évben megvitatja a következő négy kérdéskört:


1. A közszolgálati munkajogi szabályozás rendszerének áttekintése.
2. A közszolgálati keresetek és foglalkoztatás 2016-2017 évi alakulása.
3. A 2017. évi minimálbér és bérminimum hatása a közszolgálati bérekre.
4. Szociálpolitika és a béren kívüli juttatások a közszolgálatban.

A második napirend a minimálbér és a garantált bérminimum emelés miatt előállt helyzet megvitatásáról szólt. Ennek során Adorján Richárd tájékoztatta a tanács tagjait, hogy a 2017. februári bérfizetésnél minden érintett közszolgálati dolgozó megkapja az emelt illetményt. (Az NGM számítása szerint 30 ezer főt érint a minimálbéremelés, 183 ezer főt pedig a garantált bérminimum emelése). Jelezte, hogy hogy ennek technikáján még dolgoznak, egyben hangsúlyozta, hogy tisztában vannak azzal, hogy ehhez költségvetési többletforrást kell biztosítani. Elmondta, ennek mértékét egy intézmény- és önkormányzat szintű felmérés alapján határozzák meg.


A résztvevők azt is megtudhatták a kormányzati tájékoztatóból, hogy a kormánynak még nincs elfogadott koncepciója a minimálbér és bérminimum miatt elálló bértorlódások kezelését illetően, de ismert számukra a probléma, és dolgoznak a megoldáson.


A sok bizonytalanság miatt a napirend folytatására a 2017. január 18-ára tervezett következő ülésen kerül sor. Itt fogadja el az OKÉT a 2017-es munkatervét is, beleértve az első napirendi pont keretében felvetett szakszervezeti javaslatokat is.
Az utolsó napirendi pontként a 2017-es bérkompenzációs rendszer megvitatására került volna sor, ez azonban idő hiányában elmaradt. Várhatóan az eddigi rendszer fenntartására kerül sor a jövő évben is. Szakszervezeti kérés alapján az NGM megvizsgálja a bonyolult igazolási rendszer egyszerűsítésének lehetőséget. Erre azonban Adorján Richárd nem sok esélyt lát, mivel ezt a kérdést már áttekintették a Kincstárral. Arról azért megállapodás született, hogy 2017-ben folytatódik a bizottsági munka, ahol megvizsgálásra kerül - szakszervezeti kérésre - a kompenzáció kivezetése.


hl.